HomeTRANSPARENTNOST I NEPRISTRASNOST MINISTRA BOŠKOSKOG
U uvodnoj reči, braniteljica Ljubeta Boškoskog ukazala da je optuženi “transparentno i nepristrasno” preduzeo “sve potrebne i razumne mere da pronađe i kazni izvršioce” zločina u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine. Optužba “krivo postavila slučaj i kuca na pogrešna vrata”, smatra odbrana

Edina Rešidović, braniteljica Ljubeta BoškoskogEdina Rešidović, braniteljica Ljubeta Boškoskog

Ljube Boškoski je preduzeo sve potrebne i razumne mere koje su bile u nadležnosti ministra unutrašnjih poslova da pronađe i kazni izvršioce zločina u Ljubotenu, istakla je u uvodnoj reči njegova braniteljica Edina Rešidović. Boškoski se, po načelu odgovornosti nadređenog, tereti za propust da istražni zločine u makedonskom selu Ljuboten 12. avgusta 2001. godine i kazni počinioce koji su, tvrdi optužba, bili pod njegovom kontrolom.

Dokazujući “odgovornost koje nema”, tužilac je, po odbrani, “krivo postavio slučaj” i “kucao na pogrešna vrata”. Ministarstvu unutrašnjih poslova, rekla je braniteljica, “dao je dužnosti koje policija nema po zakonu” a ministra je proglasio “odgovornim za sve samo zato što je ministar”.

Braniteljica je ukazala da se “odgovornost nadređenog ne sastoji u obavezi da postigne rezultat već da preduzme sve neophodne mere” što je Boškoski, tvrdi odbrana, učinio “transparentno i nepristrasno”. “Od nadređenog se ne može tražiti da preduzme nemoguće”, rekla je braniteljica i naglasila da je Boškovski obavestio dežurnog tužioca o događajima u Ljubotenu, formirao je Komisiju sa zadatkom da istraži ubistva u tom selu i predložio ekshumaciju žrtava. Poslednja inicijativa je, naglasila je braniteljica, “izvan dužnosti ministra”.

O “praksi koja je opredelila ponašanje ministra Boškoskog” će, po najavama odbrane, uživo svedočiti pet svedoka koji bi trebalo da objasne mesto, strukturu i funkcije MUP u pravnom sistemu Makedonije, položaj rezervista i ulogu ministra u disciplinskom postupku. Pisane izjave 11 svedoka koje će odbrana priložiti u dokaze svedoče o kontekstu u kojem su se odigrali događaji, potom o ulozi tadašnjeg predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog u događajima u Ljubotenu, kao i o ličnosti optuženog.

Braniteljica je na kraju uvodne reči rekla da “i ona i Boškovski veruju u međunarodnu pravdu i ovaj sud” i da je uverena da će “Veće doneti pravičnu odluku i osloboditi Ljubeta Boškoskoga” optužbi koje mu se stavljaju na teret jer on “nije odgovoran za radnje za koje je optužen”.

Iskaz prvog svedoka odbrane počeće sutra ujutro.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 351

VELIKA SRBIJA: Može li se obnoviti nešto što nije nikada postojalo?
ODBRANA HERCEG BOSNE: Misterija udruženog zločinačkog poduhvata
ODBRANA BOŠKOSKOG: Tužilac je kucao na kriva vrata
TAČKA NA I: Finiš dokaznog postupka optužbe na suđenju za Srebrenicu