HomeKO JE KORISTIO TELEFON OPTUŽENOG
Telefonski broj sa kojeg su 12. avgusta 2001. godine upućeni pozivi pripadnicima agencije za obezbeđenje “Kometa”, nije koristio samo optuženi Tarčulovski. Aparat su mogle da upotrebe i njegove kolege, tvrdi odbrana

Thomas Kuehnel, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogThomas Kuehnel, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Branilac Johana Tarčulovskog je u unakrsnom ispitivanju istražitelja tužilaštva Tomasa Kunela/Thomas Kuehnel osporavao da je optuženi komandir makedonskog MUP 12. avgusta 2001. godine, na dan operacije u Ljubotenu, koristio broj telefona sa kojeg su upućeni pozivi pripadnicima agencije za obezbeđenje "Kometa." Taj broj je, po braniocu, “mogao da koristi i neko od njegovih kolega”.

Optužba je u glavnom ispitivanju tvrdila da je Tarčulovski 12. avgusta bio na vezi i sa tadašnjom suprugom. Odbrana, međutim, ukazuje da u tome “nema logike” jer je poziv upućen na kućni broj Tarčulovskog a on je, kaže branilac, znao da je “njegova supruga na rukometnom turniru u Austriji”.

Pošto je odbrana u više prilika tokom unakrsnih ispitivanja svedoka sugerisala da je tadašnji predsednik Makedonije Boris Trajkovski bio na vezi sa Tarčulovskim, tužiteljica je u dodatnom ispitivanju predočila svedoku izjavu Zlatka Kaskovskog, šefa obezbeđenja pokojnog makedonskog predsednika. U toj izjavi se navodi da je Trajkovski razgovarao sa Tarčulovskim ali su predmet njihove konverzacije bili neredi u Ljubotenu a ne policijska operacija u tom selu.

Šef predsednikovog obezbeđenja je, potvrdio je Kunel, rekao haškim istražiteljima da je Trajkovski razgovarao sa Tarčulovskim 10. avgusta 2001. godine ali samo da bi se raspitao o eventualnim neredima u Ljubotenu pošto je bio zabrinut za budućnost Ohridskog mirovnog sporazuma, vvije je potpisivanje bilo zakazano za 13. avgust.

Kunel je u dodatnom ispitivanju ponovio da u dokumentima koje mu je dostavio makedonski MUP nije naišao na “informacije o kriminalnom ponašanju policije” 12. avgusta 2001. godine ili o slučajevima amnestiranih pripadnika MUP. Da je takvih slučajeva bilo, o njima bi postojala pismena dokumentacija. To, po tužiteljici, pokazuje da makedonska policija i njen ministar Ljube Boškoski nisu ištražili događaje u Ljubotenu i nisu preduzeli mere da se počinioci pronađu i kazne.

Suđenje Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom biće nastavljeno naredne sedmice, svedočenjem poslednjeg svedoka optužbe čiji identitet nije saopšten.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 344

FAUSTO POCAR: Planovi za drugi život Haškog tribunala
"RADNO MESTO" POTOČARI: Prebrojavanje autobusa u periodu genocida
MUDŽAHEDINI: Glasine koje su ulijevale strah
NEPOŠTOVANJE SUDA: Optužnice za nevoljne svedoke