HomeTARČULOVSKI NA VEZI SA "KOMETOM"
Izvođenje dokaza o telefonskim pozivima Johana Tarčulovskog pripadnicima agencije za obezbeđenje "Kometa" koji su, prema optužni, 12. avgusta 2001. godine pod komandom opuženog učetvovali u napadu na Ljuboten

Thomas Kuehnel, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogThomas Kuehnel, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Istražitelj tužilaštva Tomas Kunel/Thomas Kuehnel je u nastavku glavnog ispitivanja rekao da "nije naišao na dokument koji ukazuje da je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova vodilo disciplinske postupke protiv svojih pripadnika" u vezi sa bilo kakvim zlostavljanjem uhapšenih civila u policijskim stanicama u okruženju Ljubotena, skopskoj bolnici ili u prostorijama državnog suda u Skoplju.

Meštani Ljubotena koji su svedočili na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom su tvrdili da su nakon hapšenja pretučeni najpre u policijskim stanicama, potom u skopskoj bolnici a kasnije i u sudu.

Tužiteljica je i u nastavku glavnog ispitivanja predočavala dokumente koje je Kunel, kao deo tima tužilaštva, dobio od makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Među dokumentima našao se i spisak osoba kojima je 25. jula 2001. godine izdato oružje u Posebnom odeljenju policije u Skoplju. Te osobe su, potvrdio je Kunel, bile pripadnici privatne agencije za obezbeđenje Kometa. Optužba veruje da su oni bili deo jedinice koja je pod vođstvom Tarčulovskog učestvovala u napadu na Ljuboten.

Izdavanje oružja tim osobama je, po optužbi, bilo u suprotnosti sa pravilima MUP jer su neki od njih, sudeći po krivičnim prijavama koje je tužiteljica pokušala da uvede u dokaze , imali "kriminalnu prošlost". Nakon prigovora obojice zastupnika odbrane da prijave predstavljaju tek prvu fazu u krivičnom postupku i da se ne zna da li je na osnovu njih pokrenuta istraga, formulisana optužnica ili je vođen postupak koji je doveo do osude, Veće je odlučilo da prijave ne uvrsti u dokaze.

Kunel je potvrdio da je od makedonskog MUP dobio zabelešku o telefonskim pozivima koje je Johan Tarčulovski uputio različitim osobama uoči i tokom akcije u Ljubotenu. Osim razgovora sa tadašnjom suprugom Valentinom Radulović sa kojom je bio u stalnoj telefonskoj vezi, Tarčulovski je razgovarao sa komandirom policijske stanice u Čairu i jednim od pripadnika "Komete".

Svedočenje Tomasa Kunela biće nastavljeno u ponedeljak i trajaće veći deo naredne sedmice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 344

FAUSTO POCAR: Planovi za drugi život Haškog tribunala
"RADNO MESTO" POTOČARI: Prebrojavanje autobusa u periodu genocida
MUDŽAHEDINI: Glasine koje su ulijevale strah
NEPOŠTOVANJE SUDA: Optužnice za nevoljne svedoke