HomeARMIJA PERE RUKE OD ZLOČINA U LJUBOTENU
Po podacima koje je istražitelj Tomas Kunel dobio od makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova, "nijedan policajac nije krivično gonjen za zločine počinjene u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine". Vojska negira da su njeni pripadnici učestvovali u operaciji Ljuboten ili na bilo koji način pomogli jedinici Johana Tarčulovskog koja je, po optužbi, odgovorna za napad na selo

Thomas Kuehnel, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogThomas Kuehnel, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Bivši pripadnik nemačke policije Tomas Kunel/Thomas Kuehnel se u oktobru 2003. godine priključio tužilaštvu Tribunala i uključen je u tim koji je istraživao incident u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine. Za taj zločin se terete bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski, komandir policijske jedinice koja je, po optužnici, odgovorna za ubistvo 7 meštana Ljubotena, spaljivanje 14 kuća i zlostavljanje oko stotinu civila, makedonskih Albanaca.

Optužba je posredstvom Kunela uvela u dokaze nekoliko dokumenata koji se odnose na prepisku između kancelarije tužilaštva i makedonskih Ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova. Tužilaštvo je, naime, 2005. godine zatražilo od Ministarstva odbrane da odgovori da li su pripadnici Armije učestvovali u operaciji u Ljubotenu i da li je jedinica Johana Tarčulovskog snabdevena oružjem i municijom iz vojnih izvora.

Ministarstvo odbrane je, rekao je Kunel, negativno odgovorilo na oba ova pitanja, dok je iz Ministarstva unutrašnjih poslova odgovoreno da u 2001. godini "niko nije krivično gonjen za zločine počinjene u Ljubotenu". Kunel je takođe tražio informacije o eventualnim postupcima za ratne zločine koji su počinjeni na području Skoplja ili u Makedoniji ali mu je odgovoreno da su procesuirana samo dva slučaja – po optužbama za rasnu diskriminaciju u Kumanovu 7. avgusta 2001. godine i po optužbama za trgovinu ljudima koja, po makedonskom zakonodavstvu, potpada pod ratne zločine.

Kunel je stupio u kontakt i sa Komisijom za disciplinske postupke Ministarstva unutrašnjih poslova. Po podacima koji su mu dostavljeni, Komisija je podnela zahtev za pokretanje 97 postupaka za primenu disciplinskih mera u 2001. godini i 53 postupka 2002. godine.

Glavno ispitivanje istražitelja Tomasa Kunela biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 343

DOKAZI SA INTERNETA: Kako se general Delić oprostio od mudžahedina
SREBRENICA 1995.: Šta bi general Smit uradio da je bio u "Mladićevoj koži"
HVO KAO JNA: Savršena doktrina - loša primjena
NEVOLJNI SVJEDOCI: Kratak put od hapšenja i pritvora - do svjedočenja