Home“UDRI I BEŽI”
U unakrsnom ispitivanju Gzima Ostrenija, odbrana Ljubeta Boškoskog osporava vojni karakter Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) i tvrdi da se radilo o terorističkoj organizaciji. Branilac tvrdi da je ONA koristila gerilsku taktiku “udri i beži” i napadala “lake mete” kako bi reakciju makedonskih snaga bezbednosti iskoristila u propagandne svrhe

Gëzim Ostreni, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogGëzim Ostreni, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Branilac Ljubeta Boškoskog je u unakrsnom ispitivanju Gzima Ostrenija, bivšeg načelnika štaba Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) makedonskih Albanaca, nastavio da oporava vojni karakter te organizacije.

Po tvrdnjama branioca, pokušaji ONA da uvede “vojnu disciplinu” nisu urodili plodom, a vojna policija koja je postojala nije funkcionisala. Svedok je rekao da su disciplinske mere sprovođene na nivou brigade a da on sam nije bio upoznat sa zločinima koje su borci eventualno počinili.

Branilac je takođe osporavao da je ONA koristila regularnu vojnu taktiku. Po odbrani, ONA se služila gerilskom taktikom “udri i beži”. Napadali su takozvane “meke ili lake mete – konvoje i policiju” kako bi isprovocirali nesrazmernu reakciju makedonskih snaga bezbednosti i tu reakciju iskoristili u propagandne svrhe. Ostreni, međutim, tvrdi da su pripadnici ONA koristili isključivo “taktike i oružja koji su dozvoljeni po vojnim pravilima”. Njihova strategija nija bila da isprovociraju napade već da “utiču na (makedonsku) Vladu da dozvoli uživanje osnovnih prava i sloboda makedonskim Albancima”, rekao je Ostreni.

Pripadnici ONA su, naveo je branilac, koristili civilno stanaovništvo kao “živi štit” prisiljavajući ih da ostanu u selima koja su bila pod udarom makedonskih snaga bezbednosti. Ostreni je uzvratio da se “ONA borila za ljudska prava albanskog stanovništva i da nije bilo svrhe da ubijaju svoje civile”. Da se to događalo, stanovništvo ih ne bi podržavalo, smatra Ostreni. Takve tvrdnje su, po njemu, posledica “medijskog rata koji se vodio u Makedoniji” - jedne informacije su plasirane u makedonskim a druge u albanskim medijima.

U saopštenjima za štampu SAD, Francuske, Saveta bezbednosti UN, Evropske unije i NATO, koje je branilac predočavao svedoku, aktivnosti ONA označene su kao “terorističke i ekstremističke” a napadi na makedonske snage bezbednosti kao “surovi, zli i besmisleni”. Po Ostreniju, ne može se govoriti o “terorizmu” jer su napadi bili “deo ružnog rata koji nosi ljudske živote”.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 343

DOKAZI SA INTERNETA: Kako se general Delić oprostio od mudžahedina
SREBRENICA 1995.: Šta bi general Smit uradio da je bio u "Mladićevoj koži"
HVO KAO JNA: Savršena doktrina - loša primjena
NEVOLJNI SVJEDOCI: Kratak put od hapšenja i pritvora - do svjedočenja