HomeSPORNI DATUMI, SPORNA ORGANIZACIJA
Nakon što je tvrdio da je Gzim Ostreni bio “paradni” načelnik štaba Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA), branilac Ljubeta Boškoskog je danas sugerisao da je svedok imenovan na tu poziciju najranije u maju 2001. godine. Tek tada je, tvrdi odbrana, počeo sa radom na Pravilima službe te organizacije. Datum nastanka ONA sporan je i za branioca Johana Tarčulovskog

Gëzim Ostreni, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogGëzim Ostreni, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Branilac Ljubeta Boškoskog je na kraju unakrsnog ispitivanja Gzima Ostrenija, tvrdio da je svedok postavljen za načelnika štaba Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) makedonskih Albanaca 12. ili 13. maja 2001. godine a ne krajem marta kako je svedočio u glavnom ispitivanju. Po braniocu, to postavljenje se poklapa sa formiranjem nove vladine koalicije u Makedoniji čiji je cilj bio zaustavljanje neprijateljstava u zemlji.

Da bi to potkrepio, branilac je predočio dokument Evropske posmatračke misije po kojem je Ostreni postavljen za komandanta ONA 13. maja 2001. Ostreni je odgovorio da dokument sadrži “dve nesitine”. Niti je, kaže, postavljen za komandanta niti se imenovanje za načelnika štaba odigralo u maju, već krajem marta te godine. U prilog tome, pozvao se na saopštenje za štampu o operaciji ONA u Tetovu, koje je potpisao kao načelnik štaba u aprilu 2001. godine.

Branilac, međutim, to ne prihvata i uzvraća da su i Pravila službe ONA sastavljena mnogo kasnije. Cilj ONA je, tvrdi branilac, bio da se “prikaže kao regularna Armija, što ona nije bila”. Po odbrani, ONA je bila "teroristička organizacija" i kao takva nije mogla da bude strana u oružanom sukobu kako tvrdi tužilaštvo. Negiranjem postojanja oružanog sukoba, odbrana nastoji da ospori nadležnost Tribunala za zločine počinjene u Makedoniji.

Na istu temu je svedoka unakrsno ispitivala i odbrana Johana Tarčulovskog. Branilac je tvrdio da na dokumentima o formiranju ONA i u Pravilima službe nije naznačen datum kada su sastavljena jer je namera bila “da se prikaže da je organizacija postojala mnogo pre nego što je zaista formirana”. Ostreni je potvrdio da nije imao utisak da je ONA u potpunosti formirana krajem marta 2001. godine kada je sa Kosova došao u Makedoniju. Rekao je, međutim, da je pobuna albanskog naroda bila u toku, da se ljudstvo organizovalo i da se radilo na formiranju brigada.

Sva saopštenja za štampu koja je ONA objavljivala a koja su, po svedoku, dokaz njenog organizovanog postojanja su, sugerisao je branilac, bila “izmišljena” jer je “ONA želela da se prikaže kao organizovana Armija a zapravo je manipulisala javnošću”. U jednom od takvih saopštenja iz maja 2001. godine se navodi da su pripadnici te organizacije "oborili dva helikoptera makedonskih snaga bezbednosti i uništili više tenkova". Ostreni kaže da su takve informacije dobili od brigade i da su u to vreme verovali u njihovu istinitost.

Svedočenje generala Ostrenija biće završeno sutra, nakon što tužilac okonča dodatno ispitivanje svog svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 343

DOKAZI SA INTERNETA: Kako se general Delić oprostio od mudžahedina
SREBRENICA 1995.: Šta bi general Smit uradio da je bio u "Mladićevoj koži"
HVO KAO JNA: Savršena doktrina - loša primjena
NEVOLJNI SVJEDOCI: Kratak put od hapšenja i pritvora - do svjedočenja