HomeALI AHMETI KAO FIDEL KASTRO
Kao što je Fidel Kastro izabran za vođu pobunjenika na Kubi, tako je i Ali Ahmeti izabran za vođu makedonskih Albanaca, sugerisala je tužiteljica u dodatnom ispitivanju načelnika štaba Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) Gzima Ostrenija

Gëzim Ostreni, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogGëzim Ostreni, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Nastojeći da ukaže da u Makedoniji 2001. godine nije bilo oružanog konflikta, odbrana je u unakrsnom ispitivanju generala Gzima Ostrenija osporavala organizovan karakter Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) makedonskih Albanaca u kojoj je svedok bio na položaju načelnika štaba. Branioci su, pored ostalog, tvrdili da Ali Ahmeti nije izabran za komandanta u skladu sa pravilima o unutrašnjoj organizaciji ONA, već se sam postavio na tu funkciju.

Da bi to osporila, grčka tužiteljica Meriksel Rege/Meritxell Regue je u dodatnom ispitivanju pitala svedoka da li zna ko je Fidela Kastra/Castra 1959. godine postavio za vođu kubanskih pobunjenika? “Ne znam ko ga je postavio, ali su ga njegovi sledbenici prihvatili”, odgovorio je svedok i dodao da se tako “i on pridružio ONA i podržao Ahmetija”.

Branioci su u unakrsnom ispitivanju takođe tvrdili da je dokumenta o unutrašnjoj organizaciji ONA Ostreni sastavio tek nakon potpisivanja Ohridskog sporazuma, 13. avgusta 2001. kako bi dao vojni legitimitet svojoj organizaciji. Po braniocima, nema nijednog naređenja koje je sastavljeno po Pravilima službe ONA a koje je upućeno komandantima brigada na terenu. Takođe su tvrdili da organizacija nije postojala pre marta 2001. godine .

Tužiteljica je, međutim, predočila jedno od prvih saopštenja u kojem ONA preuzima odgovornost za napad na policiju nedaleko od Skoplja u januaru 2000. kao i saopštenje o napadu na policijsku stanicu kod Tetova 23. januara 2001. godine. Ostreni je odgovorio da u to vreme “nije pažljivo pratio događanja u Makedoniji” jer je 2000. imenovan za načelnika štaba Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) a početkom 2001. godine je bio “na odmoru u Sjedinjenim državama”.

Svedok je takođe potvrdio da se tokom 2001. godine u ONA poštovala komandna linija. Naređenja Alija Ahmetija su, tvrdi, upućivana komandantima brigada koji su ih prosleđivali jedinicama na terenu. Pisanih tragova tih naređenja nema zato što su, po svedoku, u komunikaciji sa Glavnim štabom korišćene satelitske veze.

Dodatno ispitivanje jednog od poslednjih svedoka optužbe na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johani Tarčulovskom biće završeno sutra. Kraj dokaznog postupka tužilaštva predviđen je za narednu sedmicu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 343

DOKAZI SA INTERNETA: Kako se general Delić oprostio od mudžahedina
SREBRENICA 1995.: Šta bi general Smit uradio da je bio u "Mladićevoj koži"
HVO KAO JNA: Savršena doktrina - loša primjena
NEVOLJNI SVJEDOCI: Kratak put od hapšenja i pritvora - do svjedočenja