HomeKO JE S KIM BIO NA VEZI
Dok optužba uz pomoć spiska telefonskih poziva nastoji da dokaže vezu Johana Tarčulovskog sa agencijom za obezbeđenje “Kometa” čiji su pripadnici, po tužiocu, učestvovali u operaciji u Ljubotenu, odbrana ukazuje da je tadašnji makedonski predsednik Trajkovski imao običaj da koristi telefone svojih telohranitelja, među kojima je u to vreme bio i Tarčulovski

Thomas Kuehnel, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogThomas Kuehnel, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Istražitelj tužilaštva Tomas Kunel/Thomas Kuehnel je na kraju glavnog ispitivanja potvrdio da je Johan Tarčulovski 12. avgusta 2001. godine bio na telefonskoj vezi sa pripadnicima agencije za obezbeđenje “Kometa”. Optužba tvrdi da su pripadnici “Komete”, predvođeni Tarčulovskim tog dana učestvovali u nezakonitom napadu na Ljuboten.

Po spisku telefonskih poziva koji su istražitelji dobili od makedonskog MUP, Tarčulovski je na dan operacije u Ljubotenu kontaktirao sa Zoranom Jovanovskim, vlasnikom agencije “Kometa”. Jovanovski je, prema istom spisku, razgovarao i sa komandirom policijske stanice u Čairu, s kojim je dan uoči operacije u Ljubotenu, bio u kontaktu i Tarčulovski.

Telefonski pozivi upućeni sa broja koji, po Kunelu, pripada Johanu Tarčulovskom takođe su bili predmet unakrsnog ispitivanja. Branilac Ljubeta Boškoskog, naime tvrdi, da su taj broj koristile i druge osobe, te da je tadašnji predsednik Makedonije, Boris Trajkovski, imao običaj da upotrebljava telefone svojih telohranitelja. Tarčulovski je, inače, u junu 2001. godine uključen u obezbeđenje predsednika Trajkovskog.

Kunel je potvrdio da je šef predsednikovog obezbeđenja u iskazu istražiteljima tužilaštva rekao da je “moglo da se desi da predsednik upotrebi telefon svojih telohranitelja, ako je to bilo potrebno”. Takođe je potvrdio da je uoči i za vreme operacije u Ljubotenu, predsednik Trajkovski bio na vezi sa Ljubetom Boškoskim, tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Makedonije. Razgovori između Tarčulovskog i Boškoskog, međutim, nisu zabeleženi, ukazao je Kunel čije će unakrsno ispitivanje biti nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 344

FAUSTO POCAR: Planovi za drugi život Haškog tribunala
"RADNO MESTO" POTOČARI: Prebrojavanje autobusa u periodu genocida
MUDŽAHEDINI: Glasine koje su ulijevale strah
NEPOŠTOVANJE SUDA: Optužnice za nevoljne svedoke