HomePROPUSTI U ISTRAZI ILI IZJAVE BEZ GREŠKE
Branilac Ljubeta Boškoskog sugeriše da je istražitelj tužilaštva Tomas Kunel načinio pogreške prilikom uzimanja izjava mogućih svedoka optužbe jer se nije u potpunosti pridržavao propisane procedure

Thomas Kuehnel, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogThomas Kuehnel, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Kao član tima tužilaštva koji je vodio istragu o zločinu u Ljubotenu, istražitelj Tomas Kunel/Thomas Kuehnel je obavio razgovore sa mogućim svedocima optužbe. Branilac Ljubeta Boškoskog je u unakrsnom ispitivanju sugerisao da se Kunel nije u potpunosti pridržavao propisane procedure.

Branilac je, na primer, naveo da je izjava Zenap Jusufi uzeta u prisustvu njenog supruga Elmaza koji je, po mišljenju odbrane, mogao da utiče na njen iskaz. Zenap i Elmaz Jusufi su bili prvi svedoci na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom a svedočili su o ubistvu njihovog sina Ramija 12. avgusta 2001. godine u Ljubotenu.

Kunel je odgovorio da tvrdnje branioca nisu u potpunosti tačne. Rekao je da je Elmaz Jusufi bio u istoj kući ali ne i u istoj prostoriji u kojoj je uzeta izjava od njegove supruge. Dozvolio je, međutim, mogućnost da je Elmaz prisustvovao potvrđivanju njene izjave u Hagu a da Kunel to nigde nije zabeležio, što je, kako je priznao, “samo njegova greška”.

Odbrana takođe tvrdi da je Kunel pogrešio što nije proverio informacije dobijene od nemačkog novinara Franca Jozefa Huča /Franz Josef Hutch koji je tvrdio da je posetio Ljuboten neposredno nakon napada 12. avgusta 2001. godine. Kunel je, smatra branilac, trebalo da stupi u kontakt sa prevodiocima koji su navodno pratili Huča, kao i da proveri ulazne i izlazne oznake u Hučovom pasošu da bi utvrdio da li je novinar zaista boravio u Makedoniji u periodu koji je naveo. Takođe je trebalo da proveri da li se prema Huču vode krivični postupci kao i da proveri njegove navodne "policijske izvore" u Makedoniji za koje, po braniocu, Ministrastvo unutrašnjih poslova ili nije čulo ili su ti ljudi mrtvi.

Kunel kaže da ga nije zanimalo koje su optužbe upućene Huču u Nemačkoj jer to, kako tvrdi, “nije bio deo njegove istrage”. Potvrdio je međutim da “nije bilo vremena za sveobuhvatniju istragu” i da provere nije vršio ni sa drugim svedocima optužbe.

Kunel je takođe obavio razgovore sa pripadnicima privatne agencije za obezbeđenje “Kometa” čija se imena nalaze na spisku osoba kojima je 25. jula 2001. godine izdato oružje u Posebnom odeljenju policije u Skoplju. Odgovarajući na pitanje branioca, Kunel je potvrdio da su te osobe u intervjuu tužilaštvu negirale da su 12. avgusta 2001. godine bili u Ljubotenu. Tužilaštvo tvrdi da su pripadnici Komete, predvođeni Johanom Tarčulovskim tog dana učestvovali u policijskoj akciji u Ljubotenu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 344

FAUSTO POCAR: Planovi za drugi život Haškog tribunala
"RADNO MESTO" POTOČARI: Prebrojavanje autobusa u periodu genocida
MUDŽAHEDINI: Glasine koje su ulijevale strah
NEPOŠTOVANJE SUDA: Optužnice za nevoljne svedoke