HomeZAVRŠENO IZVOĐENJE DOKAZA OPTUŽBE NA SUĐENJU ZA LJUBOTEN
Nakon 26 nedelja i 50 saslušanih svedoka, optužba je završila izvođenje dokaza na suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova Makedonije Ljubetu Boškoskom i komandiru policijske jedinice Johanu Tarčulovskom koji se terete za nezakonit napad na Ljuboten 12. avgusta 2001. godine

Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaLjube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici Tribunala

Optužba je danas završila izvođenje dokaza na suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova Makedonije Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom, komandiru policijske jedinice koja je 12. avgusta 2001. godine napala selo Ljuboten, nedaleko od Skoplja. Boškoski i Tarčulovski se terete za ubistvo sedam civila, razaranje 14 kuća i policijsku torturu nad oko stotinu meštana Ljubotena.

Dokazni postupak optužbe je počeo 16. aprila 2007. godine i trajao je 26 umesto najavljenih 11 nedelja. Saslušano je 50 svedoka i priloženo više od 900 dokaznih predmeta optužbe i odbrane.

U prvom delu suđenja, optužba je izvodila dokaze o takozvanoj bazi zločina. Preživele žrtve i očevici događaja su svedočili o dvodnevnom granatiranju Ljubotena nakon čega su policajci, u zoru 12. avgusta 2001. godine ušli u selo. U tri odvojena incidenta je ubijeno sedam meštana a oko stotinu albanskih civila je uhapšeno pod optužbama da su teroristi i odvedeno u policijske stanice u okolini Skoplja gde su zlostavljani. Potom su izvedeni pred istražnog sudiju i odvedeni u zatvor Šutka gde su proveli naredna četiri meseca. Oslobođeni su sredinom decembra 2001. godine, nakon što ih je amnestirao tadašnji makedonski predsednik Boris Trajkovski.

Optužba je potom dokazivala vezu između optuženih i počinilaca zločina u Ljubotenu. Predočavanjem niza dokumenata i svedočenjima insajdera iz makedonske vojske i policije, tužilaštvo je dokazivalo individualnu krivičnu odgovornost Tarčulovskog kao komandanta snaga koje su izvršile napad, kao i komandnu odgovornost ministra Boškoskog zbog propusta da istraži zločine i kazni počinioce. Po tvrdnjama optužbe, Boškoski je osnovao Komisiju koja je imala zadatak da istraži događaje u Ljubotenu a u stvarnosti je zataškavala zločin.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju svedoka optužbe osporavala postojanje oružanog konflikta u Makedoniji i nadležnost Tribunala za ovaj slučaj. Branioci su tvrdili da je akcija u Ljubotenu bila legitimna antiteroristička operacija makedonskih snaga bezbednosti protiv takozvane Oslobodilačke nacionalne armije makedonskih Albanaca, čiji su se pripadnici navodno skrivali u selu.

Dokazni postupak Ljubeta Boškoskog će, po nalogu Veća, početi 29. januara naredne godine a dan ranije biće održana konferencija pred izvođenje dokaza odbrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 346

KOMANDNA ODGOVORNOST: Hadžihasanović i Kubura između slobode i duple kazne
PRIKRIVANJE DOKAZA: Kako su nestale slike zločina u Srebrenici
BUNILO ILI POLUSAN: Deset dana u zatočeništvu mudžahedina
SLUČAJ LJUBOTEN: Završen dokazni postupak optužbe na prvom "makedonskom suđenju"