HomeTEMELJNA ISTRAGA O ISTRAZI
Šta je bivši ministar makedonske policije Ljube Boškoski učinio kako bi "što je pre moguće doznao istinu o događajima u Ljubotenu". Prvi svedok odbrane je u aprilu 2002. godine dobila specifičan zadatak da prikupi celokupni materijal MUP koji se odnosi na događaje u Ljubotenu i istragu koja je usledila nakon 12. avgusta 2001. godine

Sofija Galeva, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogSofija Galeva, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Odbrana Ljubeta Boškoskog, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Makedonije, započela je svoj dokazni postupak iskazom Sofije Galeve, nekadašnje pripravnice makedonskog Interpola koja je u aprilu 2002. godine dobila zadatak da prati proces ekshumacije albanskih žrtava u Ljubotenu. Njenim svedočenjem odbrana nastoji da dokaže da je ministar Boškoski preduzeo sve "potrebne i razumne" mere da istraži zločin u tom selu od 12. avgusta 2001. godine.

Bliži opis zadatka Galeva je dobila na sastanku sa direktorom Biroa javne bezbednosti Goranom Mitevskim i ministrom Ljubetom Boškoskim, polovinom aprila 2002. godine. U to vreme je ekshumacija žrtava iz Ljubotena već bila u toku. Galevoj je rečeno da prikupi celokupni materijal kojim je raspolagalo Ministarstvo unutrašnjih poslova a koji se odnosi na slučaj Ljuboten.

Ministar Boškoski je, tvrdi Galeva, pokazao "veliki interes" za posao koji je obavljala jer je, zbog spekulacija u medijima, hteo da "što pre dozna istinu o događajima u Ljubotenu". Galeva je, u međuvremenu prebačena u kabinet ministra gde je od juna 2002. godine radila kao savetnik.

Svedokinja tvrdi da je stupila u kontakt sa brojnim osobama i organima koji su na bilo koji način učestvovali u događajima u Ljubotenu ili istrazi koja je usledila. Takođe je prikupila niz dokumenata u vezi sa Ljubotenom - od izveštaja Komisije koja je osnovana sa zadatkom da istraži zločin, preko inicijative Boškoskog da se izvrši ekshumacija žrtava, do službenih beleški koje opisuju formalnu proceduru ekshumacije. Prikupljeni materijal je predala ministru Boškoskom, direktoru javne bezbednosti Mitevskom i javnom tužiocu Đikovu. Ne zna, međutim, šta su pravosudni organi preduzeli sa dobijenom dokumentacijom.

Sofija Galeva je danas završila glavni iskaz a sutra će odgovarati na pitanja tužioca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 351

VELIKA SRBIJA: Može li se obnoviti nešto što nije nikada postojalo?
ODBRANA HERCEG BOSNE: Misterija udruženog zločinačkog poduhvata
ODBRANA BOŠKOSKOG: Tužilac je kucao na kriva vrata
TAČKA NA I: Finiš dokaznog postupka optužbe na suđenju za Srebrenicu