HomeODBRANA REPUTACIJE ILI UTVRĐIVANJE ISTINE
Tužilac sugeriše da je Sofija Galeva, bivša savetnica u kabinetu ministra policije Ljubeta Boškoskog, prikupljala materijale o "slučaju Ljuboten" kako bi odbranila reputaciju ministra koji se nalazio pod optužbama medija i međunarodne organizacije Hjumn Rajts Voč da je odgovoran za ubistvo albanskih civila u Ljubotenu

Sofija Galeva, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogSofija Galeva, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

U unakrsnom ispitivanju Sofije Galeve tužilac je tvrdio da njen posao nije bio da utvrdi istinu u događajima u Ljubotenu, kako je predstavila odbrana Ljubeta Boškoskog, već da prikupi “materijal koji će biti prosleđen Tribunalu”. Takođe je, sugerisao je tužilac, imala zadatak da "sačuva reputaciju ministra policije Boškoskog i ministarstva unutrašnjih poslova".

Prva svedokinja odbrane Boškoskog i nekadašnja savetnica u njegovom ministarstvu je odgovorila da su tvrdnje tužioca samo delimično tačne. Boškoski je, kaže, hteo da zna šta se dogodilo u Ljubotenu i proglasi odgovornim krivce, bez obzira na posledice. Želeo je i da ospori navode iz izveštaja međunarodne organizacije Hjumn Rajtc Voč/Human Rights Watch (HRV) po kojima su u Ljubotenu, 12. avgusta 2001. godine, ubijeni albanski civili, kuće su spaljene a meštani izloženi fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Tužilac je svedokinji predočio dva odlomka iz izveštaja televizije Bi Bi Si/BBC i dnevnika Nju Jork Tajms/New York Times, iz avgusta i septembra 2001. godine u kojima se navodi da ministar policije "energično odbacuje optužbe HRV", brani "nacionalni interes makedonskog naroda" i tu međunarodnu organizaciju naziva "plaćeničkom".

Galeva tvrdi da "ministar u njenom prisustvu i prisustvu kolega tako nešto nije rekao". Svedokinja nije direktno odgovorila na pitanje tužioca da li i sama smatra aktiviste HRV plaćenicima. Rekla je da je podatke iz izveštaja koji je dobila tokom prikupljanja materijala o Ljubotenu smatrala "neverovatnim" i da HRV "širi dezinformacije" a iz kojih razloga – to ne zna.

Odbrana je danas počela dodatno ispitivanje svedokinje koje će biti završeno u ponedeljak posle podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 352

POLUVREME: Završen dokazni postupak optužbe na suđenju za Srebrenicu i Žepu
REČI KOJE ODAJU: Kako su govorili bivši čelnici Herceg Bosne
BEZVREDNE TVRDNJE: Sudije zabrinute načinom odbrane Vojislava Šešelja