HomePOLICAJAC, POLITIČAR, ORGANIZATOR ILI ODGOVORNO LICE
Bivši ministar policije Ljube Boškoski, po tvrdnjama svedoka odbrane Stojanovskog, nije imao operativnih ovlašćenja. Bio je političar a ne policajac, tvrdi svedok. Tužilac, međutim, ukazuje da je Boškoski, kao ministar policije, bio najpozvaniji da preduzme mere kako bi istražio zločin u Ljubotenu i kaznio počinioce

Petre Stojanovski, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogPetre Stojanovski, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Inspektor Petre Stojanovski, svedok odbrane bivšeg ministra makedonske policije Ljubeta Boškoskog, je u unakrsnom ispitivanju tvrdio da ministar "nema operativnu funkciju". Nadležnosti ministra su, ukazao je svedok, utvrđene zakonom po kojem je on "politička figura a ne policajac".

Tužilac je, međutim, sugerisao da u Zakonu o unutrašnjim poslovima nema člana koji ministra sprečava da vrši operativne poslove. Svedok je prihvatio sugestiju tužioca ali je dodao da ministar policije "nema takvu obavezu pošto su operativni poslovi bili izvan ovlašćenja Boškoskog".

Budući da je ministar najviši zvaničnik u ministarstvu policije, njegove odgovornosti su, smatra tužilac, pobrojane u prvom članu Zakona o unutrašnjim poslovima. U tom članu se kao obaveze policije navode "zaštita života i imovine, prevencija i rešavanje krivičnih dela, hapšenje počinilaca kao i zaštita ljudskih prava i sloboda". Svedok, međutim smatra da "kompetencije ministarstva nisu istovremeno i kompetencije ministra". "Ne možete očekivati od svih da obavljaju sve poslove", rekao je svedok.

U nastojanju da objasne svaki svoje viđenje uloge ministra policije, Stojanovski i tužilac su se poslužili primerom iz zdravstva. "Da li ministar zdravlja treba da obavlja sve operacije, samo zato što je najviši zvaničnik u ministarstvu", upitao je svedok dok je tužilac uzvratio da "ministar zdravlja mora da se interesuje za kvantitet i kvalitet operacija". Po svedoku, ministar zdravlja kao i ministar policije ima političku odgovornost za rad ministarstva. To ga, smatra svedok, stavlja u poziciju organizatora koji je nadležan da obezbedi funkcionisanje ministarstva dok su stručne službe odgovorne za nadgledanje rada pojedinih organa.

Dok optužnica Boškoskog tereti da je propustio da istraži zločin koji su makedonske snage bezbednosti počinile u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine, odbrana nastoji da dokaže da je bivši ministar uradio i više nego što ga zakon obavezuje.

Unakrsno ispitivanje inspektora Stojanovskog biće nastavljeno i sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 353

POSEBNE OKOLNOSTI: Kad svjedok neće sudu, onda će sud svjedoku
UKLANJANJE TRAGOVA: Transport leševa pod pratnjom službenog lica
ŠEŠELJ ILI TUĐMAN: Ko je uzbunio i pobunio Srbe u Hrvatskoj?