HomeSTATUS REZERVISTA U POLICIJI
Policijski rezervisti nisu imali status zaposlenih lica u makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, tvrdi Vesna Dorevska, nekadašnji rukovodilac Sektora za kadrovska pitanja. Da li je moguće povesti disciplinski postupak protiv nezaposlenih lica

Vesna Dorevska, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogVesna Dorevska, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Vesna Dorevska, svedokinja odbrane Ljubeta Boškoskog i nekadašnji rukovodilac Sektora za kadrovska pitanja u makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, tvrdi da policijski rezervisti "nikada nisu imali status zaposlenih u MUP”. Imali su status "ovlašćenih službenih lica", rekla je Dorevska, ali ne i ugovor o radu koji je neophodan za uspostavljanje radnog odnosa.

Odbrana izvodi dokaze o statusu rezervista zato što su se oni, po optužnici, nalazili u sastavu jedinice koja je, pod komandom Johana Tarčulovskog, izvela napad na Ljuboten 12. avgusta 2001. godine. Tadašnji ministar policije Boškoski je, tvrdi tužilaštvo, bio dužan da istraži taj zločin i kazni počinioce.

Po Kolektivnom ugovoru, disciplinski postupak je mogao da se sprovodi samo protiv zaposlenih lica. Pošto rezervisti nisu bili zaposleni, ministar nije mogao da preduzme disciplinske mere protiv njih, objasnila je svedokinja.

Jedina obaveza ministra je, tvrdi Dorevska, bila da donese posebni Pravilnik po kojem se rezervisti pozivaju na službu. Dorevska je, međutim, naglasila da odredbe Pravilnika u vezi sa policijskim rezervistima sprovodi posebna organizaciona jedinica, Odeljenje za odbrambene pripreme.

Budući da su pojedini svedoci optužbe tvrdili da su pripadnici Bataljona za brze intervencije "Lavovi" zaključivali ugovore o radu direktno sa ministrom Boškoskim, braniteljica je svedokinju upitala na koji način se zasniva radni odnos. Dorevska je odgovorila da je svaka osoba morala da se prijavi na konkurs i zadovolji uslove koji su propisani za određeno radno mesto i da se tek onda mogao zaključiti ugovor o radu. Taj ugovor je, po svedokinji, bio potpisan sa Ministarstvom, kao poslodavcem, a ne sa ministrom.

Ministar Boškoski je, rekla je svedokinja, ipak imao izvesnog udela u raspoređivanju zaposlenih u pojedine sektore ali samo utoliko što je potpisivao Rešenje o raspoređivanju na određenu dužnost. Takvo rešenje moglo je da bude doneto samo za već zaposlene u Ministarstvu, naglasila je Dorevska čije će svedočenje biti nastavljeno u ponedeljak popodne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 354

SERGE BRAMMERTZ: Novi glavni tužilac - stari prioriteti
"NEPOUZDANI DOKAZI": Branioci "Srebreničke sedmorke" traže oslobađajuće presude
HERCEG BOSNA: Dovoljno dokaza o udruženom zločinačkom poduhvatu