HomeMUP I ISTORIJA, DEMOGRAFIJA I ETNOGENEZA
U unakrsnom ispitivanju eksperta odbrane Ljubeta Boškoskog, tužilac sugeriše da je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova “preduzimalo nadležnosti koje mu nisu dodeljene zakonom”. U publikacijama koje je MUP objavio se, između ostalog, govori o istoriji, etnogenezi i demografiji makedonskog naroda, tvrdi tužilac

Slađana Taseva, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogSlađana Taseva, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

U glavnom ispitivanju eksperta odbrane za policijska pitanja, profesora Slađane Taseve, braniteljica Ljubeta Boškoskog je sugerisala da ministar unutrašnjih poslova Makedonije nije mogao da “sedne u stolicu onih koji nisu izvršavali dužnosti” i preuzme njihove obaveze. Taseva je potvrdila da ministar nije imao zakonskih ovlašćenja da preuzme nadležnosti operativnih organa u MUP.

Osobe koje su, u primeru braniteljice, propustile da izvrše svoje dužnosti, su načelnik Odeljenja unutrašnjih poslova u policijskoj stanici Čair i direktor javne bezbednosti Goran Mitevski koji je bio član Komisije zadužene za istragu događaja u Ljubotenu od 12. avgusta 2001. godine, za koje se tereti tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškoski. Komisija je zaključila su “pojedinici neznatno prekoračili ovlašćenja u Ljubotenu ali je stepen prekoračenja bio tolerantan".

U ekspertskom izveštaju koji je sastavila na zahtev odbrane, Taseva je zaključila da su u otkrivanju krivičnih dela i počinilaca glavnu ulogu imali javni tužilac i istražni sudija. Na poziv tih organa u istragu su mogli da se uključe i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Od trenutka kada su pravosudni organi preuzeli istragu, policajci su mogli da nastave sa svojim aktivnostima, ali na to nisu bili obavezni, navodi se u izveštaju.

Tuzilac je na početku unakrsnog ispitivanja ukazao da je profesor Taseva u izveštaju koristila “šire umesto užeg tumačenja prava” i primenom tog pristupa zaključila da “ako nešto nije zabranjeno – onda je dozvoljeno”. Taseva je to negirala tvrdeći da je precizno interpretirala ustavne odbredbe.

Tužilac je takođe citirao delove publikacija Ministarstva unutrašnjih poslova u kojima se govori o Filipu Makedonskom, etnogenezi i demografskoj strukturi makedonskog naroda. Tužilac je nekoliko puta sugerisao da su to aktivnosti “koje MUP nisu dodeljene po zakonu”, a Taseva je svaki put odgovorila da su “te oblasti u nadležnosti Službe za analitiku i istraživanje”.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 354

SERGE BRAMMERTZ: Novi glavni tužilac - stari prioriteti
"NEPOUZDANI DOKAZI": Branioci "Srebreničke sedmorke" traže oslobađajuće presude
HERCEG BOSNA: Dovoljno dokaza o udruženom zločinačkom poduhvatu