HomeKO JE NAREĐIVAO PREDSEDNIKOVOM TELOHRANITELJU
Zlatko Keskovski, bivši načelnik Sektora za lično obezbeđenje predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog svedoči u odbranu svog venčanog kuma, bivšeg ministra policije Ljubeta Boškoskog. Tvrdi da mu je zadatke postavljao predsednik Makedonije a ne ministar policije

Zlatko Keskovski, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogZlatko Keskovski, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Zlatko Keskovski, bivši načelnik Sektora za lično obezbeđenje nekadašnjeg predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog, tvrdi da mu je naređenja izdavao direktno predsednik a ne ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškoski. Mada mu je Boškoski bio svedok na venčanju, Keskovski je ukazao da “kumstvo ne utiče na njegovu objektivnost” kao svedoka odbrane bivšeg ministra policije.

U prvom delu svedočenja, Keskovski je opisao strukturu i način rada Sektora za obezbeđenje makedonskog predsednika u čijem se sastavu nalazio i drugooptuženi Johan Tarčulovski koji je, prema optužnici, komandovao nezakonitim napadom na Ljuboten u leto 2001. godine.Odbrana Boškoskog nastoji da dovede u vezu Tarčulovskog i tadašnjeg predsednika Makedonije Trajkovskog, ukazujući da ministar nije mogao da izdaje naređenje članu predsednikovog obezbeđenja.

Keskovski kaže da je Trajkovski lično intervenisao kako bi Tarčulovski iz obezbeđenja makedonskog premijera prešao u Sektor za obezbeđenje predsednika. Predsednik je Tarčulovskom toliko verovao, kaže sedok, da ga je imenovao u tim zadužen za obezbeđenje makedonske prve dame, Vilme Trajkovski.

Pored Tarčulovskog, predsednik je, po tvrdnjama svedoka, birao sve članove svog obezbeđenja, ne samo iz redova policije već i iz sastava makedonske Armije a ministar policije, kako tvrdi, “nije imao nikakvog uticaja na izbor pripadnika Sektora za obezbeđenje”.

Keskovski je, pred kraj današnjeg zasedanja počeo svedočenje o aktivnostima bivšeg predsednika Trajkovskog u vezi sa događajima uoči i na dan napada makedonskih snaga bezbednosti na Ljuboten, 12. avgusta 2001. godine. Predstavnici odbrane su do sada nekoliko puta sugerisali da je naređenje za napad na Ljuboten izdao predsednik Trajkovski koji je, kako tvrde, bio u "mračnom raspoloženju" zbog "napredovanja ONA".
Svedočenje Keskovskog biće nastavljeno sutra pre podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 355

USPOMENE SA KOSOVA: Foto-album izviđača "Šišarke"
TAČKA MANJE: Delić oslobođen optužbe za silovanja
VLAST ILI POČAST: Gospodski maniri, autoritet i prestiž četničkog vojvode
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Kako se brani ministar Boškoski