HomeODBRANA NEGIRA GRANATIRANJE SARAJEVA
U uvodnoj reči na otvaranju dokaznog postupka odbrane, branioci generala Stanislava Galića najavili da će dokazati kako Sarajevo nije bilo pod opsadom, nije bilo granatirano, niti je vođena snajperska kampanja protiv njegovih civila

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

Sarajevo nikad nije bilo grad pod opsadom niti izloženo nelegitimnim vojnim akcijama. Nije bilo namernog granatiranja civilnih ciljeva niti je vođena snajperska kampanja protiv civila.

Tim tvrdnjama odbrana generala Stanislava Galića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, najavila je da će u svom dokaznom postupku, koji je danas otvoren, nastojati da dokaže ne samo da optuženi general nije odgovoran za navode optužnice, već i da se opsada i granatiranje Sarajeva i snajperska kampanja protiv civila - za koje je Galić optužen - nisu ni dogodili.

Utisak da je Sarajevo bilo pod opsadom i granatama VRS, kako je u uvodnoj reči istakla branilac optuženog generala, Mara Pilipović, stvoren je "prljavim medijskim ratom političkog i vojnog rukovodstva BiH protiv Srba, koji se zasnivao na izmišljenim događajima i falsifikovanim podacima, dok su istovremeno prećutani zločini počinjeni nad Srbima".

Odbrana tvrdi da se muslimansko rukovodstvo spremalo za sukob mnogo pre njegovog izbijanja, te da je u aprilu 1992. muslimanska strana već raspolagala sa 150 hiljada naoružanih vojnika. Iako priznaje da su srpske snage u Sarajevu - mada brojčano manje - bile bolje opremljene oružjem i artiljerijom, odbrana tvrdi da je njihovo delovanje bilo izazvano isključivo provokacijama Prvog korpusa armije BiH, čiji su položaji bili raspoređeni na velikoj teritoriji grada, uključujući i civilna naselja.

Civilne žrtve granatiranja se zato, tvrdi odbrana, mogu smatrati samo "kolateralnom štetom", a bosanskohercegovačko vojno i političko rukovodstvo je, po Mari Pilipović, "odgovorno za nepoštovanje pravila i običaja ratovanja zato što civile nije evakuisalo iz ratnih zona".

Od 27 "incidenata snajperskog delovanja po civilnom stanovništvu", koliko je navedeno u optužnici, sudijsko veće je navelo 4, za koje smatra da nisu dokazana i da su nastradali mogli biti žrtva "zalutalih metaka". Odbrana generala Galića, međutim, tvrdi da će dokazati da su i preostala 23 snajperska incidenta neutemeljena. Uz to, kako je istakla Mara Pilipović, "dokazi odbrane će pokazati da general Galić nikada nije izdao ni jednu naredbu o otvaranju snajperske vatre po civilnom stanovništvu".

Antisnajperska jedinica pri Sarajevsko-romanijskom korpusu je, po njenim rečima, organizovana samo zato što je armija BiH raspolagala "mnogo većim brojem" snajperskih oružja i "mnogo boljim pozicijama" za raspoređivanje snajperista.

U dokaznom postupku, istakla je u uvodnoj reči Mara Pilipović, odbrana će dokazati da se ni jedan od incidenata opisanih u optužnici nije dogodio onako kako tvrdi tužilac.

Prvi svedok odbrane generala Stanislava Galića pojaviće se pred sudom sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 119

"DAĆU JA VAMA NEZAVISNU CRNU GORU": Haške pretnje predsednika Miloševića
BOSONOGI KRVAVI MARŠ DO MANJAČE: Svedok koji je preživio tri streljanja
"POGREŠNA SLIKA": Da li je Sarajevo bilo blokirano i granatirano?
DRVENA PUŠKA U SUDNICI: Optužba pobija dokaze Tutine i Šteline odbrane
"U LAŽI SU KRATKE NOGE": Haške uvrede optuženog Slobodana Miloševića