HomeSUĐENJE NIJE ISTRAGA
Prva sedmica dokaznog postupka odbrane generala Stanislava Galića

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

"Ovo nije istraga o onome što se desilo u Sarajevu, ovo je izvođenje dokaza protiv optuženog." Tako je Mark Ajrejs/Ierace, tužilac u postupku protiv generala Stanislava Galića, optuženog za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, u više navrata prigovarao načinu ispitivanja svjedoka, koje je vodila odbrana. Odbrana je, naime, umjesto da se koncentrira na optužnicu protiv Galića, u dosadašnjem toku postupka, uglavnom izvodila dokaze o aktivnostima Armije BiH u Sarajevu.

Beogradski advokat Mara Pilipović i švicarski ko-branilac Stefan Pileta-Zanen/Stephane Pilleta-Zanin, najavili su početkom sedmice da će narednih mjeseci opovrgnuti postojanje opsade bosanskog glavnog grada, kao i sistematsko granatiranje i snajperisanje civila u gradu. "U svakom trenutku u gradu je bilo hiljadu vojnih ciljeva, koji su mogli biti gađani", kazala je Pilipovićeva tokom uvodne riječi. Odgovornost za civilne žrtve, rekla je ona, snose vlasti u gradu pod opsadom, koje nisu evakuirale civile iz borbenih zona.

Prve sedmice dokaznog postupka odbrane, u sudnici su se pojavila tri svjedoka, zaštićena pseudonimom i izmjenom lika, ali su samo dvoje od njih svjedočili na javnom pretresu. Prvi svjedok, DP1, inače bivši aktivista "Dobrotvora", koji je Sarajevo napustio tek u julu 1994, svjedočio je mnogo više o problemima i strahovima sarajevskih Srba preostalih u gradu. "Vrlo česte su bile blokade ulica, vršila se legitimisanja i izbor za kopanje", rekao je on. "S obzirom da su Armiju BiH činili Muslimani, kopači rovova trebali su biti prevashodno Srbi." On sam je nekoliko puta bio uhapšen i ispitivan. Prvi put je uhapšen pod optužbom za veleizdaju, jer je navodno promijenio adresu, izbjegavajući mobilizaciju. Nakon nekoliko sati, koje je proveo u pritvoru, u kasarni "Viktor Bubanj", oslobođen je optužbi. Posljednji, četvrti put, prije nego što je napustio grad, svjedok je uhapšen pod optužbom za zloupotrebu humanitarne pomoći, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Svjedokinja DP3, je za razliku od njega, grad napustila već na početku sukoba, bježeći u Lukavicu jer se, kako je kazala, osjećala "ugroženom". "Bilo je jasno da su srpske snage na jednoj, a muslimanske na drugoj strani", rekla je ona, navodeći to kao razlog za prelazak u dio grada pod srpskom kontrolom. Radeći tokom rata kao bilježnik u centru za socijalni rad na Grbavici, svjedokinja je navela kako su snage Armije BiH vrlo često pucale preko Miljacke. Da bi stigla na posao, ispričala je ona, morala je ići jasno obilježenim putevima, dok su raskršća bila zaštićena zastorima od snajperske vatre.

Tužitelj Ierace je prigovorio trećeg dana dokaznog postupka odbrane. Kazavši da tužiteljstvo ne tvrdi kako borbe nisu vođene, zatražio je da obrana prestane da postavlja pitanja, koja nemaju veze s optužnicom ili su nebitna za utvrđivanje krivice optuženog. Predsjedavajući sudac Alfonsus Ori/Alphonsus Orie složio se s tužiteljstvom i zatražio da odbrana smanji opseg ispitivanja svojih svjedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 120

NOVINARI PROTIV PREDSEDNIKA: Svedočenja visokog rizika
ZLOČIN I KAZNA: Sudije nagrađuju priznanje i pokajanje
KULTURA NEKAŽNJIVOSTI: Pljačkaše nije imao ko da goni
LENJINGRAD U BOSNI: Sarajevo u "dvostrukoj blokadi"
OPTUŽENI KOJI NEDOSTAJE: Šainović i Ojdanić čekaju Milutinovića