HomeOPTUŽBA NEMA VIŠE SVEDOKA PROTIV HARADINAJA I OSTALIH
Pošto se zaštićeni svedok "30" nije ni danas pojavio na mestu sa kojem je, posredstvom video veze, trebalo da svedoči na suđenju bivšim zapovednicima OVK, Pretresno veće odlučilo da dokazni postupak optužbe zvanično zaključi u sredu u podne. Odbrane Haradinaja, Balaja i Brahimaja se još nisu izjasnile da li će izvoditi svoje dokaze

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Zaštićeni svedok sa pseudonimom "30" nije se ni danas pojavio na mestu sa kojeg je, posredstvom video veze, trebalo da svedoči na suđenju trojici bivših zapovednika OVK, predvođenih Ramušem Haradinajom. Kanadske vlasti, kako je saopšteno, obavestile su Tribunal da je prilikom privođenja svedoku pozlilo i da je prebačen u bolnicu. Pošto je sledeći izveštaj o njegovom zdravstvenom stanju najavljen za 7 do 10 dana, Pretresno veće je svedoka "30" skinulo sa spiska svedoka optužbe.

Sa istog spiska je, takođe, skinut i Šefćet Kabašij/Shefqet Kabashi, čiji je iskaz bio zakazan najpre za 5. jun a potom za 20. novembar ove godine, ali je oba puta odbio da svedoči. Tužilaštvo je zatražilo da se sačeka još malo ne bi li se Kabaši predomislio, ali je Pretresno veće danas saopštilo da se "neće angažovati u beskrajnoj priči u vezi sa svedocima čija bi iskazi mogli da se čuju neodređenog datuma u budućnosti”.

Dokazni postupak optužbe će, kako je danas odlučeno, biti zvanično okončan u sredu 28. novembra u podne. Veće će do tada odlučiti o prihvatljivosti nekih od dokaza tužilaštva, od čega će zavisiti budući potezi odbrane Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Nakon što saznaju koji su dokazi optužbe prihvaćeni odbrane će, kako su danas najavile, odlučiti da li će u skladu sa pravilom 98 bis tražiti da se optuženi oslobode po nekim ili svim tačkama optužnice i da li će uopšte izvoditi svoje dokaze.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 345

RATNE RAZMJENE: "Jedan za jednog" ili "svi za sve"
RATNI RASPORED: Vozači kamiona u vrijeme genocida
RATNA PROPAGANDA: Neidentifikovani leteći proglas