HomeKABAŠI PONOVO ODBIO DA SVEDOČI NA SUĐENJU ZAPOVEDNICIMA OVK
Nakon što je u junu ove godine odbio da u haškoj sudnici svedoči u postupku protiv Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši danas ponovio to i iz njujorške sudnice u koju je priveden na osnovu tribunalovog poziva pod pretnjom kazne i naloga za hapšenje

Shefqet Kabashi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuShefqet Kabashi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi, bivši pripadnik OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa, je danas priveden u njujoršku sudnicu iz koje je uspostavljena video veza sa Haškim tribunalom. U prisustvu predstavnika američkih vlasti i njujorškog advokata koji mu je dodeljen kao branilac, Kabaši je uprkos početnom oklevanju izrekao svečanu obavezu da će govoriti "istinu i ništa osim istine...", da bi nakon toga odbio da odgovori već na prvo pitanje koje mu je postavio tužilac Dejvid/David Re.

Predsedavajući sudija Ori/Orie je Kabašiju ukazao na moguće posledice odbijanja svedočenja, ali nije pomoglo. Na inicijativu tužioca, koji nije krio da mu je izuzetno stalo do iskaza nevoljnog svedoka, video veza je prekinuta na pola sata kako bi njujorški advokat Dejvidson/Davidson i njegov haški kolega Karnavas objasnili Kabašiju situaciju u kojoj se našao i mogućnosti koje su mu na raspolaganju, ali je i to ostalo bez rezultata. Pošto Dejvidson "nije isključio mogućnost da Kabaši u budućnosti izmeni stav", tužilac Re je apelovao na veće da "vrata ostanu otvorena" za slučaj da se nevoljni svedok predomisli.Veće nije zalupilo vrata, ali je i tužiocu i svedoku stavilo da znanja da neće prihvatiti svaku "dramatičnu promenu" do koje bi moglo da dođe u bliskoj budućnosti. Utisak je da Kabaši ima vremena da se predomisli do 26. i 27. novembra, za kada je zakazano svedočenje putem video veze još jednog nevoljnog svedoka, zaštićenog pseudonimom "30." No to, kako ga je upozorio predsedavajući sudija, ne može poništiti optužbu za dvostruko nepoštovanje suda.

Ovo je, naime, bio drugi put da Kabaši odbija da svedoči u postupku protiv Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, bivših zapovednika OVK optuženih za zločine protiv albanskih, srpskih i romskih civila na Kosovu u leto 1998. godine. Prvi put je to učinio 5. juna ove godine u sudnici Tribunala, uz objašnjenje da “ne živi u normalnoj državi” već na Kosovu, gde se "ljudi ubijaju bez razloga." Tvrdio je, takođe, da je bio izložen pretnjama nakon što je pod pseudonimom i merama zaštite lika i izmene glasa 2005. godine svedočio na suđenju Fatmiru Limaju i ostaloj dvojici pripadnika OVK optuženih za zločine u logoru Lapušnik.

Zbog odbijanja da svedoči, Pretresno veće je Kabašija optužilo za nepoštovanje suda i zakazalo mu suđenje za 7. juni ove godine, nalažući optuženom da ne napušta Holandiju. Kabaši je, međutim, nestao ostavljajući poruku u kojoj navodi da iz mnoštva razloga, "nisu u celosti ispunjeni uslovi da adekvatno svedoči", te je zbog toga odlučio da ne daje iskaz, a od sudija traži da mu "daju pravo i sigurnost da se vrati svojoj porodici."


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 344

FAUSTO POCAR: Planovi za drugi život Haškog tribunala
"RADNO MESTO" POTOČARI: Prebrojavanje autobusa u periodu genocida
MUDŽAHEDINI: Glasine koje su ulijevale strah
NEPOŠTOVANJE SUDA: Optužnice za nevoljne svedoke