HomeNEVOLJNI SVEDOK SE PREDOMISLIO
Pošto je zbog odbijanja da svedoči na suđenju bivšim zapovednicima OVK uhapšen pod optužbom za nepoštovanje suda, Avni Krasnići se predomislio, pojavio se danas u sudnici i rekao da je Ramuš Haradinaj na mesto komandanta Podrimlja postavio Idriza Gašija, ubicu kosovske Albanke Sanije, a da je njen leš sa mesta zločina svojim džipom odvezao drugooptuženi Idriz Balaj

Avni Krasniqi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuAvni Krasniqi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Posle prošlonedeljnog hapšenja pod optužbom za nepoštovanje suda zbog odbijanja da se povinuje obavezujućem sudskom nalogu za svedočenje u procesu protiv trojice bivših zapovednika OVK, Avni Krasnići/Krasniqi se ipak odlučio da prihvati ulogu svedoka. Danas je dao iskaz o svojoj ulozi u ubistvu kosovske Albanke Sanije Balaj koju su 12. avgusta 1998. godine uhapsili pripadnici OVK i priveli u kasarnu u selu Barane.

Krasnići je potvrdio navode nekolicine prethodnih svedoka optužbe su on i Idriz Gaši/Gashi zvani "Galani" izveli Sanije Balaj iz kasarne i odvezli je ka Glođanu. On je, tvrdi, po Gašijevom naređenju vozio auto, misleći da je vode u Haradinajev štab na ispitivanje o beležnici sa telefonima srpskih policajaca koja je kod nje pronađena. Ipak, na pola puta Gaši mu je, kaže, naredio da zaustavi auto i izveo je Sanije Balaj u obližnju šumu. Krasnići tvrdi da je ostao u kolima i da je nedugo zatim čuo tri pucnja iz pištolja. Gaši se vratio sam i naredio mu da vozi nazad u Barane.

Kasnije istog dana Krasnići i Gaši su se sa još nekoliko vojnika OVK vratio na mesto zločina sa namerom da pokopaju leš. Kaže da se tu uskoro pojavilo još nekoliko ljudi koji su čuli da je neko tu ubijen. Među njima i jučerašnji svedok optužbe Ahmet Ukaj i njegov brat. Gaši im je naredio da pomognu pri kopanju grobnice, što su ovi i učinili. Tri dana kasnije, svedok i Gaši su ponovo otišli na isto mesto kako bi otkopali telo i prebacili ga "na bezbednije mesto". Sa njima je tom prilikom bio i drugooptuženi Idriz Balaj u čiji su džip stavili leš. Krasnići kaže da je on posle toga vraćen u rodni Vranovac, a da je Idriz Balaj odvezao telo Sanije Balaj "u pravcu Glođana ili Barana".

Osim što je ukazao na odgovornost Idriza Balaja za premeštanje leša, Krasnići je rekao da je ubica Sanije Balaj – Idriz Gaši – postavljen na mesto komandanta Podrimlja po odluci Ramuša Haradinaja. Tvrdi da je 1998. godine Gaši bio pod Ramuševom komandom, mada nije siguran da li mu je i raportirao.

Unakrsno ispitivanje Avnija Krasnićija je danas počelo, a nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 343

DOKAZI SA INTERNETA: Kako se general Delić oprostio od mudžahedina
SREBRENICA 1995.: Šta bi general Smit uradio da je bio u "Mladićevoj koži"
HVO KAO JNA: Savršena doktrina - loša primjena
NEVOLJNI SVJEDOCI: Kratak put od hapšenja i pritvora - do svjedočenja