HomeUHAPŠEN JOŠ JEDAN NEVOLJNI SVEDOK U PREDMETU "HARADINAJ I OSTALI"
Treća optužnica za nepoštovanje suda i drugo hapšenje svedoka koji se nisu odazvali obavezujućem pozivu na svedočenje u postupku protiv trojice bivših zapovednika OVK, optuženih za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima 1998. godine

Pretresno vijeće u postupku protiv trojice bivših zapovjednika OVKPretresno vijeće u postupku protiv trojice bivših zapovjednika OVK

Pošto se nije odazvao obavezujućem pozivu za svedočenje u postupku protiv trojice bivših zapovednika OVK, Sadri Selca je optužen za nepoštovanje suda i uhapšen – saopšteno je danas u Tribunalu.

U optužnici se navodi da je Pretresno veće 1. juna ove godine izdalo takozvanu subpoenu – poziv za svedočenje pod pretnjom kazne – kojom je Sadriju Selcu naloženo da se 21. juna pojavi pred Tribunalom. Policijska služba UNMIK mu je 13. juna uručila poziv za svedočenje ali Selca je već tada najavio da ne namerava da se na njega odazove. Tako je i bilo: 21. juna 2007. Sadri Selca se nije pojavio pred Tribunalom i time je, prema optužnici, svesno i hotimično ometao izvršenje pravde čime je počinio nepoštovanje suda.

Sadri Selca je treći svedok u postupku protiv Haradinaja, Balaja i Brahimaja koji je, zbog neodazivanja pozivu i odbijanja da svedoči, optužen za nepoštovanje suda. Pored njega, optuženi su i Šefket Kabaši/Shefqet Kabashi i Avni Krasnići/Krasniqi, a isto bi se moglo dogoditi i zaštićenom svedoku "30" koji se upravo danas nije pojavio na mestu sa kojeg je, putem video-linka, trebalo da svedoči na osnovu obavezujućeg naloga koji mu je uputilo veće.

Od početka postupka protiv bivših zapovednika OVK optuženih za zločine nad albanskim, srpskih i romskim civilima u leto 1998. godine, tužilaštvo se žali na kampanju zastrašivanja i pritisaka zbog koje su mnogi od potencijalnih svedoka odustali od dolaska pred sud, neki čak i po cenu da budu optuženi za nepoštovanje suda. Eventualna osuda na nekoliko meseci zatvora i/ili nekoliko hiljada eura novčane kazne zbog nepoštovanja suda je, po njihovoj računici, prihvatljivija od rizika kojima bi se izložili pojavljivanjem u ulozi svedoka optužbe protiv Haradinaja, Balaja i Brahimaja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 343

DOKAZI SA INTERNETA: Kako se general Delić oprostio od mudžahedina
SREBRENICA 1995.: Šta bi general Smit uradio da je bio u "Mladićevoj koži"
HVO KAO JNA: Savršena doktrina - loša primjena
NEVOLJNI SVJEDOCI: Kratak put od hapšenja i pritvora - do svjedočenja