HomeSAMO JE DUŠA OSTALA NETAKNUTA
Opisujući stanje svog muža po izlasku iz zatvora OVK u Jablanici, kosovska Albanka pod pseudonimom "23" i punim merama zaštite rekla da mu je "sve osim duše bilo unakaženo"

Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaLahi Brahimaj u sudnici Tribunala

U današnjem nastavku dokaznog postupka optužbe na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju, iskaz o otmici svog muža je video linkom iz Prištine dala kosovska Albanka pod pseudonimom "23" i merama zaštite lika i izmene glasa. Iz bezbednosnih razloga nije rekla gde su na Kosovu ona i muž živeli, ali je navela da su pripadnici OVK 12. juna 1998. godine na putu Đakovica-Klina zaustavili vozilo u kojem su bili sa svojih četvoro dece.

Svedokinja i deca su pušteni, a muž je odveden u nepoznatom pravcu. Kasnije je, kaže, saznala da se nalazi u zatvoru OVK u selu Jablanica, kojim je, po optužnici, komandovao Lahi Brahimaj. Pet nedelja po hapšenju, dobila je dozvolu da ga poseti, pa se sa dvoje dece uputila ka Jablanici. Zatekla ga je, tvrdi, u teškom stanju, toliko izmorenog i mršavog da ga deca nisu prepoznala. Ipak, tada nije videla povrede na njegovom telu, ali su zato nedelju dana kasnije kada je pušten na njemu bile vidljive posledice prebijanja.

"Samo mu je duša bila netaknuta, sve ostalo je bilo unakaženo", rekla je svedokinja i dodala da su po odlasku kod lekara saznali da mu je leva ruka slomljena. Svedočeći na suđenju trojici bivših zapovednika OVK u junu ove godine pod pseudonimom "06", svedokinjin muž je rekao da je u Jablanici redovno bio izložen teškim premlaćivanjima i da je u jednom trenutku bio toliko izobličen "da više nije znao gde mu je glava a gde vrat".

U drugom delu današnjeg zasedanja, iskaz je dao bivši pripadnik OVK Avdulah Avdija, koji opisao svoj poslednji susret sa Sejdom Nocijem, kosovskim Albancem koji je, po optužnici, ubijen u zatvoru OVK. Avdija je rekao da ga je jedne julske večeri ostavio na kontrolnom punktu OVK nadomak Junika i da od tada ništa ne zna za njega. Telo Sejda Nocija je u septembru 1998. godine pronađeno u kanalu Radonjićkog jezera, zajedno sa više desetina leševa drugih civila za čiju je smrt, po optužbi, odgovorna OVK. Avdija je svedočenje završio pozdravom trojici optuženih, što polako postaje običaj kada su u pitanju svedoci tužilaštva sa Kosova.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 343

DOKAZI SA INTERNETA: Kako se general Delić oprostio od mudžahedina
SREBRENICA 1995.: Šta bi general Smit uradio da je bio u "Mladićevoj koži"
HVO KAO JNA: Savršena doktrina - loša primjena
NEVOLJNI SVJEDOCI: Kratak put od hapšenja i pritvora - do svjedočenja