HomeSIMPATIJE ZA OPTUŽENE
Ahmet Ukaj tvrdi da su ga ubice Sanije Balaj primorale da sa im pomogne u zakopavanju njenog leša. Na kraju iskaza, svedok optužbe pozdravio trojicu optuženih naglasivši da prema njima "gaji velike simpatije"

Ahmet Ukaj, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuAhmet Ukaj, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

O ubistvu kosovske Albanke Sanije Balaj, optužba je na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju do sada izvela najviše dokaza. Između ostalih, o tome je svedočio bivši pripadnik OVK Cuf Krasnići koji je priznao da je neposredno pre ubistva 12. avgusta 1998. godine saslušao Saniju Balaj u selu Barane, nakon čega je odvedena u pratnji dvojice pripadnika OVK, Idriza Gašija/Gashi zvanog "Galani" i Avnija Krasnićija/Krasniqi. Gašiju se za pomenuti zločin sudi u Prištini, a Krasnići je nedavno uhapšen pod optužbom za nepoštovanje suda zbog odbijanja da svedoči u i trenutno je u pritvoru Tribunala.

Bivši pripadnik OVK Ahmet Ukaj odazvao se pozivu optužbe da svedoči i zaokruži priču o ubistvu Sanije Balaj. On je, tvrdi, jednog avgustovskog dana 1998. godine video kako nekolicina vojnika dovodi mladu ženu u kasarnu u Baranu, a petnaestak minuta kasnije i kako je odatle odvode u nepoznatom pravcu. Potom se, kako je u izjavi istražiteljima opisao, vratio u rodno selo Vranovac gde je čuo da je Sanije Balaj odvedena u pravcu Glođana i usput ubijena u šumi kraj puta.

Ukaj se, kaže, sa bratom uveče uputio ka toj šumi gde su ih zaustavili Gaši i Krasnići i pod pretnjom oružjem naredili da im pomognu u pokopavanju leša Sanije Balaj. Dok su kopali grobnicu, Gaši je, tvrdi svedok, rekao da je Sanije ubio jer je kod nje pronašao svesku sa brojevima telefona nekih policajaca i drugih Srba.

Optužba tvrdi da je jedinica OVK iz Barana, kojoj su pripadali Gaši i Krasnići, bila pod komandom Ramuša Haradinaja. Po iskazu nekolicine svedoka optužbe, on je 20. jula 1998. godine u improvizovanoj kasarni u tom selu održao govor na polaganju zakletve novih vojnika. Brat ubijene Sanije - Šaban Balaj – je, međutim, u svom svedočenju negirao Haradinajevu odgovornost. Iako nema informacije iz prve ruke, tvrdio je da su ubice njegove sestre "samozvani komandanti ni pod čijom kontrolom", a siguran je da Ramuš nikada ne bi dopustio da se takav zločin dogodi.

Naklonost Haradinaju, Balaju i Brahimaju je, poput mnogih svedoka optužbe pre njega, danas iskazao i Ahmet Ukaj. Pred većem je pozdravio trojicu optuženih naglasivši da prema njima "gaji velike simpatije".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 343

DOKAZI SA INTERNETA: Kako se general Delić oprostio od mudžahedina
SREBRENICA 1995.: Šta bi general Smit uradio da je bio u "Mladićevoj koži"
HVO KAO JNA: Savršena doktrina - loša primjena
NEVOLJNI SVJEDOCI: Kratak put od hapšenja i pritvora - do svjedočenja