HomeOPTUŽBA O OVK, ODBRANA O MUP
Bivša aktivistkinja beogradskog Fonda za humanitarno pravo kaže da je 1998. godine Oslobodilačka vojska Kosova kontrolisala zonu Dukađin i da su njeni pripadnici napadali lokalne Srbe sa ciljem da ih odatle isele. Umesto pobijanja navoda o zločinima OVK, Haradinajev branilac je zaštićenu svedokinju ispitivao o krivičnim delima srpskog MUP

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Suđenje Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju za zločine OVK 1998. godine danas je nastavljeno iskazom bivše aktivistkinje beogradske nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP). Iskaz je dala pod pseudonimom "28" uz mere zaštite lika i glasa, a u Hag je došla tek pošto je Pretresno veće, na zahtev optužbe, izdalo obavezujući nalog za njeno svedočenje. U dokaze je uvedena njena izjava istražiteljima tužilaštva iz oktobra ove godine, dok je odbrana prigovorila na predlog tužioca da se u dokaze uvedu i izveštaji FHP o zločinima na Kosovu 1998. godine.

Na osnovu informacija dobijenih iz srpskih i albanskih izvora, svedokinja je, kaže, u proleće 1998. godine zaključila da OVK kontroliše područje istočno od puta Peć-Đakovica, poznato kao "zona Dukađin". Posle bitke u Glođanu 24. marta 1998. godine, pristup Dukađinu nisu imali ni srpska policija ni aktivisti za ljudska prava i novinari.

Tokom istrage koju je vodila svedokinja je, kaže, saznala da su mnoge srpske porodice iz tog dela Kosova napustile svoje kuće pod pritiskom OVK. Pritisak se, kako je opisala, ogledao u bombaškim napadima na njihova imanja i kidnapovanjima lokalnih nealbanaca. U izveštaju FHP iz 1998. godine u čijem je sastavljanju svedokinja učestvovala pominje se i nekoliko incidenata navedenih u optužnici protiv trojice bivših zapovednika OVK. Između ostalih, govori se o nestanku dvojice Roma i jednog Srbina u selu Grabanica u maju 1998. godine i zločinu nad Srbima u selu Dašinovac.

U unakrsnom ispitivanju, branilac Ramuša Haradinaja je svedokinju isključivo ispitivao o aktivnostima srpskog MUP, ne pominjući zločine OVK. Suočio je sa tvrdnjom da su u leto 1998. godine uhapšeni Albanci odvođeni na "informativne razgovore", što je bio sinonim za ispitivanje pod torturom. Ona se sa tim složila opisujući da je takav način "ispitivanja", u to vreme predstavljao "sistematsku pojavu".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 342

ŠEŠELJ PRED SUDOM: Ratni zločinac ili neshvaćeni mirotvorac
MILOM ILI SILOM: Kako su se zarobljeni Srbi našli u rukama mudžahedina
POGREŠNA PROCENA: Ujedinjene nacije nisu očekivale pad Srebrenice