HomeZAVRŠNICA DOKAZNOG POSTUPKA OPTUŽBE NA SUĐENJU ZA ZLOČINE OVK
Tužilaštvo bi na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju trebalo da svoj dokazni postupak završi do 16. novembra a odbrana je pozvana da se osam dana pre tog roka izjasni da li će podneti zahtev da se neki ili svi optuženi oslobode po nekim ili svim tačkama optužnice koje, po braniocima, optužba nije dokazala

Karim Kuqi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju BrahimajuKarim Kuqi, svjedok na suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju

Pretresno veće sudije Orija "očekuje" da će tužilaštvo do 16. novembra ove godine zaključiti izvođenje dokaza protiv trojice bivših zapovednika OVK - Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja.

Istovremeno, veće traži od branilaca da se do 8. novembra izjasne da li nameravaju da, u skladu sa pravilom 98bis, podnesu zahteve za odbacivanje optužbi protiv njihovih klijenta koje optužba, prema njihovoj oceni, nije uspela da dokaže. U slučaju takvih podnesaka, rasprava po pravilu 98bis biće održana 20. novembra.

Svedočenje Karima Kučija/Kuqi je, u današnjem nastavku suđenja, završeno za manje od sata budući da ni za ovog svedoka branioci Haradinaja, Balaja i Brahimaja, kao ni sudije, nisu imali pitanja.

Svedočeći video vezom sa Kosova Kuči je opisao kada je i u kojim okolnostima poslednji put video svog rođaka Skendera Kučija, koga su prema optužnici, otela dvojica pripadnika OVK i odvela ga u štab OVK u Jablanici. Svedok je bio prisutan kada su u Skenderevu radnju upala dvojica naoružanih ljudi s maskama na glavama i, kako je opisao "počeli da viču na srpskom jeziku". "Od uzbuđenja", tvrdi, nije video kakvo su oružje imali otmičari, ali je zapazio njihovu kamuflažnu odeću.

Mada optuzba kao otmičare navodi pripadnike OVK, što je potvrđeno i u dosadašnjim svedočenjima, svedoka je, tvrdi, činjenica da su "govorili samo na srpskom", uverila da se zaista i radilo o Srbima. Video je i kako su otmičari Skendera Kučija odveli u njegovom automobilu. Nije međutim mogao da potvrdi da je njegov rođak bio tada odveden u zatvor OVK u Jablanici, kako tvrdi tužilaštvo. Tada ga je poslednji put video a za njegovu smrt je, kako je rekao, saznao tek "nakon rata".

Prema iskazu jednog od prethodnih svedoka optužbe, bivšeg zapovednika OVK Rustema Tetaju, Skender Kuči je na smrt pretučen nakon pokušaja da pobegne iz zatvora u Jablanici, gde je bio zatvoren zbog optužbi da sarađuje sa Srbima.

Suđenje je nastavljeno iskazom zaštićenog svedoka 71, koji je gotovo u celosti bio nedostupan javnosti, dok je nakon njega svedočenje započeo Radomir Gojković, sudija Okružnog suda u Peći, koji je učestvovao u istražnom postupku i identifikaciji tela pronađenih u kanalu Radonjičkog jezera od 9. do 17. septembra 1998. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 341

ODBAČENA ŽALBA: Draganu Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
TRAGOM FOTOGRAFIJE: Sudbina zatočenika logora El Mudžahid
IZLAZNA STRATEGIJA: Tribunalov "red vožnje" do kraja mandata
OMETANJE PRAVDE: Osuđenom za Srebrenicu sudiće se i za nepoštovanje suda