HomeAMERIČKI ADVOKAT PROTIV GLAVNE TUŽITELJICE
Branilac bivšeg zapovednika OVK Idriza Balaja optužuje Karlu del Ponte za kršenje tužiteljske etike jer je u jednom intervjuu izjavila da veruje da je Ramuš Haradinaj kriv i da će to dokazati. Tužiteljici se, takođe, zamera da nije demantovala "medijske spekulacije" o ubistvima svedoka koji su trebali da svedoče protiv Haradinaja

Gregor Guy-Smith, branilac Idriza BalajaGregor Guy-Smith, branilac Idriza Balaja

Američki advokat Gregor Gaj-Smit/Guy-Smith, branilac Idriza Balaja koji se zajedno sa Ramušem Haradinajem i Lahijem Brahimajom tereti za zločine OVK u leto 1998. godine, podneo je prijavu protiv glavne tužiteljice Karle/Carle del Ponte zbog "kršenja tužilačke etike."

U prijavi se navodi da je Del Ponte, u intervjuu nemačkom nedeljniku Špigl/Der Spiegel, izjavila da "ne sumnja da je Ramuš Haradinaj kriv za ratne zločine", kao i da tužilaštvo raspolaže dokazima koji će to potvrditi.

Del Ponte je time, prema američkom advokatu, prekršila standarde profesionalnog ponašanja koji tužiocima nalažu da "izvan sudnice izbegavaju javne komentare koji zadiru u suštinu predmeta o kojem se raspravlja pred sudom", kao i da se pre izricanja presude "uzdrže od javnih izjava o krivici ili nevinosti optuženih."

Američki advokat, takođe, zamera glavnoj tužiteljici da nije učinila ništa da ospori "rasprostranjene medijske spekulacije" prema kojima su neki potencijalni svedoci optužbe ubijeni zato što je trebalo da svedoče protiv Haradinaja. Prema Gaj-Smitu, jedini potencijalni svedok optužbe koji nije umro prirodnom smrću - nije ubijen, već je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Balajev branilac traži od Pretresnog veća da zakaže raspravu na kojoj će se izvoditi dokazi, te da Karli del Ponte – ukoliko se dokaže da se ogrešila o etički kodeks tužilaštva – izrekne primerenu kaznu.

Branioci bivših zapovednika OVK se, inače, žestoko protive uvođenju u dokaze pisane izjave nesuđenog svedoka optužbe koji, kako to opisuje Gaj-Smit, "nije umro prirodnom smrću." Osim protivljenja odbrane, na potencijalni značaj njegovog iskaza za dokazivanje teza optužbe mogla bi da ukaže i činjenica da je u predraspravnom podnesku tužilaštva on označen kao "zaštićeni svedok broj 1". Pretresno veće će ovih dana odlučiti da li će pisana izjava "svedoka broj 1" biti uvedena u dokaze.

Dokazni postupak optužbe protiv bivših zapovednika OVK je danas i formalno okončan, pošto tužilaštvo nije uspelo da obezbedi svedočenje video vezom dvojice insajdera – zaštićenog svedoka "30" i Šefćeta Kabašija/Shefqet Kabashi - koji su odbili da daju iskaze i sklonili se, prvi u Kanadu a drugi u Ameriku. Odbijanje da svedoči protiv Haradinaja, Balaja i Brahimaja, Kabaši je obrazložio ocenom da zaštitne mere Tribunala važe samo u haškoj sudnici, a ne i na Kosovu gde se ubijaju svedoci.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 345

RATNE RAZMJENE: "Jedan za jednog" ili "svi za sve"
RATNI RASPORED: Vozači kamiona u vrijeme genocida
RATNA PROPAGANDA: Neidentifikovani leteći proglas