HomeHARADINAJ TRAŽI DVONEDELJNI DOPUST
Branioci traže da bivši komandant dukađinske zone OVK bude privremeno pušten na slobodu tokom zimske sudske pauze, navodeći da ne postoji rizik da se neće vratiti u Hag, niti da će uticati na svedoke, budući da je dokazni postupak optužbe okončan a odbrana neće ni izvoditi dokaze

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Odbrana Ramuša/Ramush Haradinaja traži od Pretresnog veća odobrenje da novogodišnje praznike optuženi provede u Prištini, sa porodicom. U podnesku se predlaže da Haradinaj na privremenoj slobodi boravi od 21. decembra 2007. do 4. januara 2008. godine. Za to vreme, kako se navodi, on neće napuštati glavni grad Kosova, niti će javno iznositi svoje političke stavove.

Branioci smatraju da ne postoji rizik da se njihov klijent neće vratiti u Hag i podsećaju da je dokazni postupak odbrane završen, pa tako nema opasnosti od eventualnog vršenja pritiska na svedoke tužilaštva. Navode, takođe, da se Haradinaj u toku nekoliko prethodnih privremenih boravaka na slobodi primereno vladao, poštujući sve uslove koje mu je postavilo veće. U svim prethodnim prilikama, on je puštan uz garancije administracije UN na Kosovu (UNMIK), a veće bi, navodi se u podnesku, moglo ponovo da ih zatraži ako to smatra neophodnim.

Haradinaju se zajedno sa Idrizom Balajem i Lahijem Brajimajem sudi za zatočavanje, mučenje i ubistva više desetina albanskih, srpskih i romskih civila na Kosovu u proleće i leto 1998. godine. Dokazni postupak optužbe je okončan 26. novembra, a četiri dana kasnije branioci trojice bivših komandanata OVK su samouvereno odustali od izvođenja dokaza, pošto očito smatraju da optužba nije dokazala nijednu od 37 tačaka optužnice. Nakon toga veće je za 21, 22. i 23. januar zakazalo iznošenje završnih reči strana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 347

PRESUDA: 33 godine za drugu rundu terora nad Sarajevom
GOVOR PRIJETNJI: Moralno opravdanje za kolektivno nasilje
PREŽIVJELI: Lomača u Stupnom Dolu
OPROŠTAJ KARLE DEL PONTE: Razočarana, ali ne i poražena