HomeOPTUŽBA TRAŽI PO 25 GODINA ZA HARADINAJA, BALAJA I BRAHIMAJA
U završnom podnesku tužilac tvrdi da je dokazao učešće trojice bivših zapovednika u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao ubistvom najmanje 40 Albanaca, Roma i Srba tokom 1998. godine. Završne reči zakazane za sledeću sedmicu

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Optužba smatra da je uspela da dokaže odgovornost trojice bivših zapovednika OVK Ramuša/Ramush Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja za zločine nad Srbima, Romima i Albancima 1998. godine. U danas objavljenom završnom podnesku tužilac traži od veća da trojicu optuženih proglasi krivim i osudi na zatvorsku kaznu u trajanju od po 25 godina.

Optužba je, smatra, dokazala da su Haradinaj, Balaj i Brahimaj "sa velikim entuzijazmom" učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao ubistvom najmanje 40 ljudi samo zato što su druge nacije (Srbi i Romi) ili drugačijeg političkog opredeljenja (Albanci –navodni kolaboracionisti). Optužba navodi da je dokazana lična umešanost trojice optuženih u ubistva i mučenja civila i traži da budu proglašeni krivim za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tužilaštvo je svoj dokazni postupak okončalo u novembru prošle godine, što je ujedno bio i kraj suđenja, budući da su odmah zatim branioci trojice optuženih obavestili Pretresno veće da neće pobijati dokaze optužbe, pošto smatraju da ništa nije dokazano. Završni podnesci odbrane još nisu objavljeni, a završni argumenti strana su zakazani za 21, 22. i 23. januar.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 349

OČAJ I NEMOĆ: Kako su Ujedinjene nacije izgubile glavu i Srebrenicu
NEPRISTRASNOST I/ILI NEUTRALNOST: Da li je prekršaj nahraniti gladne
ČUDOTVORNI GOVORI: Kako je Šešelj pomogao Srbima da progledaju