HomeSNIMAK DELIĆEVOG GOVORA UVRŠTEN U DOKAZE
Snimak govora bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH na tzv. oproštajnom sijelu odreda El Mudžahid 1. januara 1996. godine u Zenici uvršten u dokaze optužbe putem svjedočenja zaštićenog svjedoka “PW-9”

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

U nastavku suđenja generalu Rasimu Deliću optužba je, tokom ispitivanja zaštićeng svjedoka “PW-9”, prikazala sporni snimak govora koji je, po optužnici, bivši komandant Generalštaba Armije BiH održao na tzv. “oproštajnom sijelu” odreda El Mudžahid 1. januara 1996. godine u Zenici. Prikazan je takođe i dio obraćanja Sakiba Mahmuljina, tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa u čijem sastavu se taj odred nalazio.

Svjedok je u glavnom ispitivanju naveo da je on prisustvovao sijelu organiziranom povodom raspuštanja odreda El Mudžahid. Međutim, komentarišući prikazani snimak primijetio je kako video zapis “uopšte ne odgovara ambijentu na oproštajnoj ceremoniji” pošto je ona, kako je objasnio, održana u zatvorenom prostoru dok snimak prikazuje suprotno. Što se tiče audio zapisa, svjedok je naveo da bi glasovi mogli pripadati Deliću, odnosno Mahmuljinu ali to “ne može sa sigurnošću tvrditi”.

Svjedok se, takođe, ne sjeća da je Delić tom prilikom rekao da je odred “El Mudžahid” bio u sistemu rukovođenja i komandovanja Armije BiH, te da je o tome obavijestio predstavnike NATO na sastanku održanom na sarajevskom aerodromu 21. decembra 1995. godine. “Ne bi ni priličilo da se o tome govori”, rekao je.

U daljem toku ispitivanja svjedok je naveo da mu se čini da glas prevodioca na snimku pripada Ajmanu Ajvadu/Aiman Awad, bivšem pripadniku odreda El Mudžahid ali je dodao kako ipak “nije siguran”.

Snimak Delićevog obraćanja na oproštajnom sijelu u Zenici je uvršten u dokaze, iako je namjera tužilaštva bila da ovaj video materijal uvede u dokaze putem iskaza prevodioca Ajvada, ali je njegovo svjedočenje odloženo do daljnjeg. Pošto odbrana osporava autentičnost ovog video snimka on je poslan na forenzičku analizu glasa čiji rezultati još nisu poznati.

Tužilaštvo je, inače, od NATO i Vlade SAD zatražilo da dostave dokumente o sastanku sa Delićem na sarajevskom aerodromu.

Sudnjenje se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 343

DOKAZI SA INTERNETA: Kako se general Delić oprostio od mudžahedina
SREBRENICA 1995.: Šta bi general Smit uradio da je bio u "Mladićevoj koži"
HVO KAO JNA: Savršena doktrina - loša primjena
NEVOLJNI SVJEDOCI: Kratak put od hapšenja i pritvora - do svjedočenja