HomeSVJEDOK OPTUŽBE POTVRĐUJE TEZE ODBRANE
Na suđenju bivšem komandantu Generalštaba Armije BiH Rasimu Deliću za optužbu svjedočio bivši šef njegovog kabineta Ferid Buljubašić koji je u unakrsnom ispitivanju potvrdio sve što je tvrdila odbrana

Ferid Buljubašić, svjedok na suđenju Rasimu DelićuFerid Buljubašić, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Ferid Buljubašić, nekasašnji šef kabineta optuženog generala Rasima Delića, svjedočio je o načinu na koji je bivšem komandantu Generalštaba Armije BiH prosljeđivana korespondencija u periodu od januara 1995. godine do kraja rata.

U kratkom glavnom ispitivanju svjedok je potvrdio tačnost navoda iz izjave koju je dao istražiteljima tužilaštva u avgustu 2007. godine. Na pokušaj tužioca da od svjedoka dobije potvrdu o autentičnosti potpisa generala Delića na nekoliko dokumenata čiji je sadržaj ostao nedostupan javnosti, svjedok je rekao ga ono što vidi jako podsjeća na način na koji se Delić potpisivao, ali da on nije grafolog.

Svjedok je takođe objasnio da je korespondencija između uprava u Generalštabu i komandanta Delića išla preko njegovog ureda, ali ne uvijek. Uprava za kadrovske poslove se nalazila u istoj zgradi pa nije bilo ni potrebe da se pošta za komandanta prosljeđuje u svjedokov ured nego je odnošena pravo u Delićevu kancelariju. Na taj način poštu je, prema njegovim riječima, ponekad prosljeđivala i Uprava za bezbjednost.

Delićeva braniteljica Vasvija Vidović je u unakrsnom ispitivanju tvrdila da je njen branjenik 1995. godine bio “jako zauzet” mirovnim pregovorima koji su se u to vrijeme vodili, te da je njegova pažnja bila usmjerena na planiranje deblokade Sarajeva i novonastalu situaciju u Srebrenici i Žepi. Odbrana je, takođe, ukazivala da je general Delić u vrijeme izvođenja operacije Armije BiH na Vozući u septembru 1995. godine bio službeno odsutan iz zemlje, a da je u drugoj polovini tog mjeseca izvjesno vrijeme proveo na području Bihaća.

Svjedok je potvrdio sve navode odbrane, uključujući i tvrdnje da je generala Delića tokom njegovog odsustva sa komandnog mjesta u Kaknju zastupao načelnik Štaba Armije BiH general Enver Hadžhihasanović.

U nastavku suđenja, pod zaštitnim mjerama izmjene glasa i lika i sa pseudonimom PW9, svjedoči bivši pripadnik odreda “El Mudžahid”. Suđenje se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 343

DOKAZI SA INTERNETA: Kako se general Delić oprostio od mudžahedina
SREBRENICA 1995.: Šta bi general Smit uradio da je bio u "Mladićevoj koži"
HVO KAO JNA: Savršena doktrina - loša primjena
NEVOLJNI SVJEDOCI: Kratak put od hapšenja i pritvora - do svjedočenja