HomePUTEVI OBAVEŠTAVANJA
Svedočenjem Džemala Vučkovića, bivšeg analitičara u Upravi bezbednosti Amije BiH, optužba nastoji da dokaže da je Rasim Delić bio obavešten o ponašanju pripadnika odreda El Mudžahid.

Džemal Vučković, svjedok na suđenju Rasimu DelićuDžemal Vučković, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Suđenje Rasimu Deliću, bivšem komandantu Generalštaba Armije BiH optuženom za zločine odreda El Mudžahid u srednjoj Bosni, nastavljeno je iskazom Džemala Vučkovića, bivšeg analitičara u Upravi bezbednosti Armije BiH. Pošto je u dokaze uvedena svedokova izjava, tužilac mu je u kratkom glavnom ispitivanju predočio nekoliko dokumenata koji govore o načinu rada Odeljenja za analitiku i istovremeno ukazuju da je general Delić bio upoznat sa ponašanjem pripadnika odreda El Mudžahid.

U prvom dokumentu, izveštaju Službe državne bezbednosti koji je upućen Upravi bezbednosti Armije BiH, citira se “poruka odreda El Mudžahid nepoznatom primaocu”. Navodi se da je “ovladano novom teritorijom oko brda Paljenik” te da su “mudžahedini ušli u srpska sela i zarobili 60 ljudi”. Vučković je potvrdio da je na tom dokumentu rukom uneo neke zabeleške i da ga je potom prosledio načelniku Kontraobaveštajnog odeljenja Trećeg Korpusa.

Drugi dokument predočen svedoku je protokol Službe vojne bezbednosti u kojem je zabeležen pseudonim lica koja je Služba, kako je rekao, “operativno tretirala”. Reč je o Abu Maliju, pripadniku odreda El Mudžahid koji je u protokolu naveden pod pseudonimom “Vazal”. Vučković je rekao da je “komandant Delić uvek morao da odobri preduzimanje operativnih mera” pod kojima se, objasnio je, podrazumeva “pribavljanje dokaza o kriminalnom ili nedoličnom ponašanju lica u Armiji”. Kada ga je sudija Moloto upitao da li je odred El Mudžahid bio u sastavu Armije BiH, Vučković je odgovorio da je “formalno pripadao Armiji, ali nije bio u sistemu rukovođenja i komandovanja”.

Na kraju glavnog ispitivanja, Vučković je potvrdio da je Odeljenje za analitiku svakodnevno pripremalo “Bilten”, dokument koji je sadržao podatke važne za informisanje čelnih ljudi Bosne i Hercegovini. Bilteni su upućivani komandantu Generalštaba Rasimu Deliću, predsedniku Aliji Izetbegoviću kao i premijeru i ministru inostranih poslova. Sadržina biltena nije predočena javnosti ali je svedok potvrdio njihovu autentičnost.

Braniteljica Rasima Delića je u unakrsnom ispitivanju sugerisala da su dokumenti koje je tužilac pokazao svedoku “kopije a ne originali”. Vučković je potvrdio da “nije imao priliku da vidi originalne dokumente” i da bi mogao da potvrdi da li su kopije verne originalima samo ako bi ih uporedio. Svedok je takođe potvrdio da je u BiH dejstvovalo više odreda koji su bili sastavljeni od “stranaca”. Krivična dela koja su oni činili, rekao je Vučković, Služba je često pripisivala odredu El Mudžahid.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 342

ŠEŠELJ PRED SUDOM: Ratni zločinac ili neshvaćeni mirotvorac
MILOM ILI SILOM: Kako su se zarobljeni Srbi našli u rukama mudžahedina
POGREŠNA PROCENA: Ujedinjene nacije nisu očekivale pad Srebrenice