HomePSIHOLOŠKE LEKCIJE ODREDA EL MUDŽAHID
Nekadašnji komandant 328. brdske brigade Armije BiH Fuad Zilkić na suđenju Rasimu Deliću naveo da su pripadnici odreda El Mudžahid sva pitanja rješavali u saradnji sa komandantom 35. divizije Fadilom Hasanagićem. Po njegovim naredbama svjedok je u više navrata pretpočinjavao svoje vojnike odredu El Mudžahid koji ih je potom "psihološki" pripremao za predstojeća borbena dejstva

Fuad Zilkić, svjedok na suđenju Rasimu DelićuFuad Zilkić, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Fuad Zilkić, bivši komandant 328. brdske brigade Armije BiH na suđenju bivšem komandatu Generalštaba Armije BiH Rasimu Deliću je naveo da je odred El Mudžahid tokom 1995. godine "sva pitanja rješavao" preko njegovog nadređenog starješine Fadila Hasanagića, komandanta 35. divizije iz sastava Trećeg korpusa Armije BiH.

Svjedok je u glavnom ispitivanju naveo da ga je Hasanagić početkom 1995. godine na sastanku u Zavidovićima upoznao sa tadašnjim zapovjednikom odreda El Mudžahid Abu Malijem i obavijestio ga da će taj odred do daljenjeg boraviti u zoni odgovornosti njegove brigade. S Abu Malijem, na sastanku su bila još dvojica pripadnika odreda El Mudžahid – izvjesni Muatez i prevodilac Ajman.

Sa pomenutim pripadnicima odreda El Mudžahid svjedok se, kako je naveo, susreo još dva puta: u ugostiteljskom objektu "Panorama" prvog dana početka operacije na Vozuću 10. septembra 1995. godine, a potom u fabrici "Natron" kod Maglaja nekoliko dana kasnije. Tim sastancima je, kako tvrdi, prisustvovao komandant Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin koji je zapovjednicima podređenih jedinica izdavao naredbe i upute za izvođenje borbenih zadataka.

U daljem toku iskaza svjedok je rekao da je, po naredbama komandanta 35. divizije, u više navrata tokom 1995. godine odredu El Mudžahid pretpočinjavao dijelove svoje brigade. Najčešće je, kako je naveo, pretpočinjavana jedinica "Asim Čamdžić" čiji su pripadnici upražnjavali vjeru, nosili brade i ponašali se slično pripadnicima odreda El Mudžahid.

Svjedok je takođe naveo da su pretpočijeni vojnici Armije BiH prije odlaska u borbena dejstva prolazili sedmodnevnu obuku koju je odred El Mudžahid provodio u zaseoku Čardak u rejonu Gostovića. Ta obuka je bila "psihološke prirode" s ciljem podizanja morala i, kako je naveo, "saživljavanja" pripadnika Armije BiH i odreda El Mudžahid kako bi bili "što kompaktniji" u predstojećim dejstvima.

Svjedok je, između ostalog, potvrdio da je 11. septembra 1995. godine obaviješten o hapšenju grupe zarobljenih vojnika VRS u selu Kesten, a potom i njihovoj otmici. O tome je, kako je naveo, istog dana izvijestio svog nadređenog starješinu Fadila Hasanagića.

Hasanagić je, inače, tokom svog iskaza u predmetu protiv generala Delića krajem avgusta ove godine tvrdio da komanda 35. divizije "nije znala" za zločine koje su, po optužnici, počinili pripadnici odreda El Mudžahid. Naveo je, takođe, da je tom odredu borbene zadatke tokom izvođenja operacije na Vozuću u septembru 1995. godine određivao komandant Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin.

Suđenje se nastavlja u utorak unakrsnim ispitivanjem svjedoka od strane Delićeve odbrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 343

DOKAZI SA INTERNETA: Kako se general Delić oprostio od mudžahedina
SREBRENICA 1995.: Šta bi general Smit uradio da je bio u "Mladićevoj koži"
HVO KAO JNA: Savršena doktrina - loša primjena
NEVOLJNI SVJEDOCI: Kratak put od hapšenja i pritvora - do svjedočenja