HomeOTMICA ZAROBLJENIH SRPSKIH VOJNIKA NA OZRENU
Ahmet Šehić, bivši komandant 5. bataljona 328. brdske brigade Armije BiH u nastavku svog iskaza na suđenju Rasimu Deliću naveo da su zarobljene srpske vojnike u selu Kesten 11. septembra 1995. godine od pripadnika Armije BiH oteli Arapi. Nije, međutim, siguran da li su ti Arapi pripadali odredu El Mudžahid, ili nekoj drugoj grupi stranih ratnika

Ahmet Šehić, svjedok na suđenju Rasimu DelićuAhmet Šehić, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Ahmet Šehić, bivši komandant 5. bataljona 328. brdske brigade Armije BiH u nastavku svog iskaza na suđenju Rasimu Deliću je naveo da su grupu od oko 50 zarobljnih vojnika VRS od pripadnika Armije BiH 11. septembra 1995. godine u selu Kesten na Ozrenu oteli Arapi. Nije, međutim, siguran da li su ti Arapi pripadali odredu El Mudžahid koji je, po optužbi, bio u lancu komandovanja i rukovođenja Armije BiH ili nekoj drugoj grupi stranih ratnika koje su se u to vrijeme nalazile na širem području opštine Zavidovići.

Svjedok je u prvom dijelu svog iskaza naveo da je po saznanju o zarobljavanju pedesetak vojnika VRS istog dana lično otišao u selo. Po njegovom dolasku, kako je danas opisao, pripadnike Armije BiH i zarobljene vojnike VRS je okružila grupa od oko 20 Arapa tvrdeći da su "zarobljenici njihovi". Pošto su Arapi bili brojniji, pripadnici njegovog bataljona nisu bili u stanju zaštititi zarobljne srpske vojnike koje su Arapi potom odveli u nepoznatom pravcu.

Nakon odlaska Arapa u Kestenu su, kako je naveo, ostala samo dva zarobljena civila srpske nacionalnosti. U pitanju su bila dvojica dječaka dobi od 14, odnosno 17 godina koji su kasnije tog dana predati vojnoj policiji Armije BiH, a potom razmijenjeni. Svjedok je, takođe, dodao da je tog dana, u kasnim popodnevnim satima, na povratku u komandu, u selu Krčevine vidio jednu poveću grupu zarobljnika za koje pretpostavlja da su možda bili zarobljeni srpski vojnici koje su predhodno oteli mudžahedini, ali nije sasvim siguran pošto su mu bili okrenuti leđima.

Također je naveo da je po povratku u komadnu svom pomoćniku za moral naredio da o otmici zarobljnih srpskih vojnika napiše izvještaj i proslijedi ga nadređenoj službi u komandi 328. brdske brigade. O svemu što se događalo u Kestenu on lično je, kako tvrdi, usmeno obavijestio komandanta te brigade Fuada Zilkića.

Pošto se u optužnici protiv bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH Rasima Delića navodi da su se u grupi zarobljnih srpskih vojnika u Kestenu nalazile i tri žene, svjedok je pojasnio da su one, po njegovom naređenju, prije otmice odvojene od ostalih zarobljenika i u pratnji kurira upućene prema komandi batljona. Međutim, kako je kasnije tog dana obaviješten, na putu ih je presrela grupa mudžahedina koja je odvojila žene i odvela ih u nepoznatom pravcu.

Svjedok je u unakrsnom ispitivanju potvrdio da se u širem području Zavidovića nalazilo nekoliko grupa stranih ratnika. Također je naveo da je uoči samog početka operacije Armije BiH na Vozući u to područje pristigla poveća grupa mudžahedina za koje se govorkalo da su Kurdi. Pripadnike tih grupa bilo je, kako tvrdi, nemoguće razlikovati od pripadnika odreda El Mudžahid pošto niko od njih nije nosio oznake a bili su slično odjeveni.

Suđenje se nastavlja u srijedu iskazom novog svjedoka optužbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 342

ŠEŠELJ PRED SUDOM: Ratni zločinac ili neshvaćeni mirotvorac
MILOM ILI SILOM: Kako su se zarobljeni Srbi našli u rukama mudžahedina
POGREŠNA PROCENA: Ujedinjene nacije nisu očekivale pad Srebrenice