HomeEKSHUMACIJA U GOSTOVIĆIMA
Goran Krčmar iz Komisije Republike Srpske za traženje nestalih osoba na suđenju Rasimu Deliću tvrdio da je Armija BiH 10. septembra 1995. godine u selu Kesten na Ozrenu predala odredu El Mudžahid grupu od oko 50 zarobljenih vojnika VRS koji su, kako tvrdi optužba, potom najvjerovatnije pogubljeni

Goran Krčmar, svjedok na suđenju Rasimu DelićuGoran Krčmar, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Goran Krčmar iz Komisije Republike Srpske za traženje nestalih osoba na suđenju Rasimu Deliću tvrdi da je Armija BiH 10. septembra 1995. godine u selu Kesten na Ozrenu predala odredu El Mudžahid grupu od oko 50 zarobljenih vojnika VRS. Ti zarobljenici su, prema njegovim tvrdnjama, odvedeni u logor mudžahedina u Gostovićima, nakon čega im se gubi svaki trag, a pretpostavlja se da su mrtvi.

U izjavama datim istražiteljima Tribunala u decembru 2005. i junu 2007. godine koje je optužba uvela u dokaze, svjedok je, između ostalog, opisao ekshumaciju grobnice pronađene pored rijeke Gostović, nekoliko kolometara od logora odreda El Mudžahid. U toj grobnici su, kako je naveo, pronađeni posmrtni ostaci sedam vojnika VRS. Nakon DNK analize i identifikacije zaključno je da se šest od sedam pronađenih lica nalaze na spisku 51 zarobljenika za koje se tvrdi da su predati mudžahedinima u selu Kesten. Taj spisak je, po svjedoku i optužbi, sačinila Armija BiH, 11. septembra 1995. godine.

Odbrana se u unakrsnom ispitivanju pozivala na jedan drugi spisak koji je tužilaštvu u aprilu 2006. godine proslijedio tadašnji ministar odbrane BiH Nikola Radovanović. Radi se o spisku 49 nestalih koji je sačinila VRS a u koji je veoma sličan predhodnom spisku koji je predočila optužba. Na zahtjev advokata odbrane Patika Robson/Patrick da objasni razlike u imenima, godištima i mjestima prebivališta navedenih osoba na ova dva spiska, svjedok je odgovorio da je “očito” da se radi o “štamparskim greškama”. Međutim, nije uspio objasniti kako je moguće da se na spisku VRS, pored jednog imena navodi da je tijelo te osobe pronađeno prije aprila 2006. ako se zna da je ekshumacija u Gostovićima izvršena tek u junu 2006. godine

Svjedok dalje nije želio odgovarati na pitanja branioca o dokumentu VRS navodeći da ga danas prvi put vidi i da sumnja u tačnost navedenih podataka. Svjedok je insistirao da svjedoči na osnovu svog, korigovanog spiska nestalih osoba koji je, kako je naveo, ranije dostavio tužilaštvu ali mu on tokom cjelokupnog svjedočenja nije pokazan.

Pretresno vijeće je odbilo zahtjev odbrane da se spisak nestalih osoba koji potiče od VRS uvrsti u dokaze odbrane uz pomoć ovog svjedoka. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak izvođenjem novog svjedoka optužbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 341

ODBAČENA ŽALBA: Draganu Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
TRAGOM FOTOGRAFIJE: Sudbina zatočenika logora El Mudžahid
IZLAZNA STRATEGIJA: Tribunalov "red vožnje" do kraja mandata
OMETANJE PRAVDE: Osuđenom za Srebrenicu sudiće se i za nepoštovanje suda