HomePRIUČENI OBAVJEŠTAJCI
U unakrsnom ispitivanju bivšeg oficira bezbjednosti 35. divizije Armije BiH odbrana Rasima Delića dokazivala da obavještajno-bezbjednosni organi Trećeg korpusa nisu bile u stanju obaviti adekvatne istrage krivičnih djela u njihovoj zoni odgovornosti pošto su oficiri službe bezbjednosti većinom bili "bravari, stolari ili ekonomisti"

Hamdija Šljuka, svjedok na suđenju Rasimu DelićuHamdija Šljuka, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

U unakrsnom ispitivanju Hamdije Šljuke, bivšeg oficira bezbjednosti 35. divizije Armije BiH, odbrana Rasima Delića je ukazivala da zbog nedostatka stručnih kadrova i materijano-tehničkih sredstava obavještajno-bezbjednosni organi Trećeg korpusa i njemu potčinjenih jedinica nisu bile u stanju obaviti adekvatne istrage krivičnih djela u njihovoj zoni odgovornosti.

Odbrana je tokom ispitivanja ovog svjedoka prikazala i uvela u spis video-snimak posljedica granatiranja Tuzle 25. maja 1995. godine kada je od eksplozija nekoliko granata ispaljenih sa položaja VRS na ozrensko-vozućkom ratištu poginula 71 osoba, a 108 ih je ranjeno. Svjedok je potvrdio da su bezbjednosni organi Armije BiH "imali obavezu" da naprave uviđaj i o tom incidentu, ali da to nisu uradili pošto nisu imali adekvatnih sredstava.

Svjedok je, takođe, naveo da oficiri bezbjednosti 35. divizije nisu imali adekvatno obrazovanje za obavljanje vojno-bezbjednosnih poslova kojima su se tokom rata bavili. Većina oficira službe bezbjednosti te divizije su, kako je potvrdio, bili "bravari, stolari ili ekonomisti".

Ranije iznesenu tvrdnju da pripadnici odreda El Mudžahid nisu bili u sistemu komandovanja i rukovođenja Armije BiH svjedok nije promijenio ni nakon što mu je na zahtjev predsjedavajućeg sudije Molota pokazana odluka o formiranju odreda El Mudžahid u sastavu Trećeg korpusa koju je potpisao general Rasim Delić. Iako, kako je naveo, ranije nije znao za postojanje takvog dokumenta, situacija na terenu je bila "de facto" totalno drugačija. "Pripadnici odreda El Mudžahid su radili isključivo po vlastitom nahođenju i niko im nije mogao komandovati", rekao je svjedok čime je njegovo svjedočenje pred Haškim tribunalom okončano.

U nastavku suđenja svjedoči Edin Husić, bivši obavještajac Trećeg korpusa Armije BiH. Optužba putem ovog svjedoka nastoji dokazati da su obavještajni organi Armije BiH raspolagali sa dovoljno informacija o zarobljavanju izvjesnog broja vojnika VRS na području sela Kesten na Vozući u septembru 1995. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 340

BEZBEDNOSNA PROVJERA: Inspekcija na kapiji mudžahedinskog logora
BUBA U UHU: Šešelj sumnja da tužilaštvo šapuće odgovore svojim svedocima
"HUMANOST PA ODGOVORNOST": Dokazni postupak odbrane generala Pavkovića