HomeSNIMAK DELIĆEVOG GOVORA NA LISTI DOKAZA
Pretresno vijeće koje vodi predmet protiv generala Rasima Delića odobrilo tužilaštvu da na listu dokaza koje će izvoditi uvrsti audio i video zapis govora koji je, po optužbi, Delić održao na "oproštajnom sijelu" odreda "El Mudžahid" 1. januara 1996. godine u Zenici

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Pretresno vijeće u predmetu generala Rasima Delića odlučilo je da tužilaštvo može da na listu svojih dokaza uvrsti snimak govora koji je Delić, po optužbi, održao na "oproštajnom sijelu" odredu "El Mudžahid" 1. januara 1996. godine u Zenici. O dokaznoj vrijednosti ovog materijala odnosno o njegovom uvrštavanju u dokazni materijal u ovom predmetu, sudije će odlučivati naknadno.

Na pomenutom snimku, koji je sredinom septrembra ove godine objavljen na internetskoj stranici You Tube, Delić eksplicitno potvrđuje osnovnu tezu optužbe – da je odred El Mudžahid bio u sistemu rukovođenja i komandovanja Armije BiH. Delić, takođe, navodi kako je o tome obavijestio predstavnike NATO na sastanku održanom na sarajevskom aerodromu 21. decembra 1995. godine. Odbrana, međutim, osporava autentičnost tog snimka.

Namjera tužilaštva je bila da audio zapis Delićevog obraćanja uvede u dokaze početkom oktobra, putem svjedočenja Ajmana Ajvada/Aiman Awad, bivšeg pripadnika odreda El Mudžahid. Njegov iskaz je, međutim, odložen nakon što se odbrana usprotivila prikazivanju snimka prije nego što se vijeće izjasni o zahtjevu tužitelja.

U meduvremenu, u Holandskom forenzičkom institutu (HFI) u toku je forenzička analiza glasa, a od Vlade BiH je zatraženo da pronađe i dostavi video ili audio snimke "oproštajnog sijela" u Zenici koje su snimili FTV ili TVBiH. Tužlilaštvo je, takođe, od NATO i Vlade SAD zatražilo da dostave dokumente o sastanku sa Delićem na sarajevskom aerodromu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 340

BEZBEDNOSNA PROVJERA: Inspekcija na kapiji mudžahedinskog logora
BUBA U UHU: Šešelj sumnja da tužilaštvo šapuće odgovore svojim svedocima
"HUMANOST PA ODGOVORNOST": Dokazni postupak odbrane generala Pavkovića