HomeKAKO JE ARMIJA BIH "TRETIRALA" MUDŽAHEDINE
Tokom ispitivanja bivšeg obavještajnog oficira Trećeg korpusa Armije BiH predsjedavajući sudija Moloto primijetio da "se čini" da je odred El Mudžahid imao "drugačiji tretman" u odnosu na ostale jedinice Armije BiH

Edin Husić, svjedok na suđenju Rasimu DelićuEdin Husić, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Optužba je na suđenju generalu Rasimu Deliću, u nastavku svjedočenja Edina Husića, bivšeg obavještajnog oficira Trećeg korpusa Armije BiH, dokazivala da su obavještajni organi bosanske armije raspolagali informacijama o zarobljavanju izvjesnog broja vojnika VRS na području sela Kesten na Vozući u septembru 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici 328. brigade u sastavu Trećeg korpusa su u septembru 1995. godine na području Vozuće zarobili oko 60 srpskih vojnika i civila, među kojima su bile i tri žene. Zarobljenici su, kako se navodi, odvedeni u bazu odreda El Mudžahid poznatu i pod nazivima Kamenica i Gostović, nakon čega im se gubi svaki trag i pretpostavlja se da su mrtvi.

Pukovnik Husić je u glavnom ispitivanju potvrdio navode iz dokumenata koje je pokazala optužba, a koji ukazuju da su neke jedinice iz sastava Drugog i Trećeg korpusa Armije BiH tokom operacije "Farz" izvještavale nadređene komande o grupama vojnika VRS u bjekstvu u južnom dijelu tzv. vozućkog džepa.
U jednom od tih izvještaja se spominje grupa između 40 i 60 vojnika VRS koji "lutaju šumama", dok se u drugom navodi da je primijećena grupa od oko 50 ljudi.

Odgovarajući na sudijska pitanja, svjedok nije mogao precizirati da li se radilo o istoj ili različitim grupama primijećenih neprijateljskih vojnika niti navesti koliko je vojnika tom prilikom zarobljeno. Prema njegovim riječima, obavještajna služba nije vodila evidenciju o ratnim zarobljenicima. To je, kako tvrdi, bio posao vojne policije. "Obavještajnoj službi zarobljnici su bili važni isključivo kao eventualni izvor informacija", rekao je.

Nakon što je svjedok naveo da obavještajna služba Trećeg korpusa nije imala "nikakav kontakt" sa odredom El Mudžahid, predsjedavjući sudija Moloto je primijetio da se "čini da je taj odred imao drugačiji tertman u odnosu na ostale jedinice Armije BiH". Pored toga što nisu "održavali kontakte" i "nisu izvještavali" o svojim aktivnostima neki od pripadnika odreda El Mudžahid, podsjetio je sudija na neka od ranijih svjedočenja, nisu nosili ni uniforme. To, po njemu, pokazuje "na koji je način Armija BiH tretirala mudžahedine".

Pošto je sudija Moloto insistirao da svjedok iznese svoje mišljenje o tome, odbrana je izrazila zabrinutost zbog "sugestivnog tona" njegovih pitanja, a svjedok je na kraju rekao da "nije u poziciji odgovoriti".

Suđenje je nastavljeno iskazom Gorana Krčmara iz Komisije za traženje nestalih Republike Srpske.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 340

BEZBEDNOSNA PROVJERA: Inspekcija na kapiji mudžahedinskog logora
BUBA U UHU: Šešelj sumnja da tužilaštvo šapuće odgovore svojim svedocima
"HUMANOST PA ODGOVORNOST": Dokazni postupak odbrane generala Pavkovića