HomeAUTOPSIJA TIJELA IZ GROBNICE U KAMENICI
Na suđenju bivšem komandantu Generalštaba Armije BiH Rasimu Deliću svjedočila dr Sabiha Silajdžić-Brkić, specijalista sudske medicine iz Visokog koja je obavila autopsiju posmrtnih ostataka tijela ekshumiranih iz masovne grobnice u Kamenici, kod Zavidovića u junu 2006. godine

Sabiha Silajdžić-Brkić, svjedok na suđenju Rasimu DelićuSabiha Silajdžić-Brkić, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Dr Sabiha Silajdžić-Brkić, specijalista sudske medicine iz Visokog, je u nastavku suđenja generalu Rasimu Deliću svjedočila o autopsiji posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Kamenici kod Zavidovića, ekshumiranih u junu 2006. godine. Grobnica je pronađena na obali rijeke Gostović, nekoliko kilometara od mjesta gdje se 1995. godine nalazio kamp odreda El Mudžahid.

Dr Silajdžić-Brkić je u glavnom ispitivanju navela da su iz grobnice u Kamenici ekshumirani posmrtni ostaci osam tijela. Po njenim riječima, na sedam pronađenih tijela su nedostajale glave. U istoj grobnici, ali na odvojenoj gomili, pronađeno je i sedam lobanja. Prema prvim rezultatima DNA analize koju je uradila Međunarodna komisija za trazenje nestalih osoba (ICMP), a koji su proslijeđeni svjedokinji, utvrđeno je da neke tih lobanja pripadaju pronađenim skeletnim ostalicima obezglavljenih tijela. Kompletna analiza svih uzoraka još nije završena.

Uzorci kostiju koji su poslani na DNA analizu su, prema njenim riječima, uzeti u prisustvu dr Željka Karana iz Banjaluke a, koliko se sjeća, najvjerovatnije je bio prisutan i Goran Krčmar iz Komisije za nestala lica RS koji je u ovom predmetu svjedočio krajem prošle sedmice. On je, između ostalog, tvrdio da su u grobnici u Kamenici pronađeni posmrtni ostaci sedam vojnika VRS sa spiska 51 zarobljenika za koje se tvrdi da ih je Armija BiH predala odredu El Mudžahid.

Na osnovu pregleda pronađenih kostiju i lobanja koji je obavljen u Visokom, svjedokinja je zaključila da je mogući uzrok smrti većine pronađenih osoba presijecanje vratnih kralježnika "ravnim, glatkim rezom".

Svjedokinja se u unakrsnom ispitivanju složila sa sugestijom odbrane da se u ovom sluičaju najvjerovatnije radi o tzv. sekundarnoj grobnici što znači da su tijela žrtava najprije bila sahranjena negdje drugdje a potom premještena u grobnicu u Kamenici.

Pošto se današnji iskaz odnosio samo na prvi dio njenog izvještaja o ekshumaciji u Kamenici, svjedokinja će se do kraja dokaznog postupka optužbe još jednom vratiti na klupu za svjedoke. U međuvremenu, suđenje se nastavlja sutra iskazom novog svjedoka optužbe protiv bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 341

ODBAČENA ŽALBA: Draganu Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
TRAGOM FOTOGRAFIJE: Sudbina zatočenika logora El Mudžahid
IZLAZNA STRATEGIJA: Tribunalov "red vožnje" do kraja mandata
OMETANJE PRAVDE: Osuđenom za Srebrenicu sudiće se i za nepoštovanje suda