HomeZAROBLJAVANJE VOJNIKA VRS U KESTENU
U nastavku suđenja generalu Rasimu Deliću svjedoči Ahmet Šehić, nekadašnji komandant 5. bataljona 328. brdske brigade Armije BiH čiji su pripadnici 11. septembra 1995. godine u selu Kesten na Ozrenu zarobili grupu od oko 50 vojnika VRS

Ahmet Šehić, svjedok na suđenju Rasimu DelićuAhmet Šehić, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Ahmet Šehić, nekadašnji komandant 5. bataljona 328. brdske brigade iz sastava 35. divizije Trećeg korpusa Armije BiH, na suđenju generalu Rasimu Deliću je potvrdio da su njegovi vojnici 11. septembra 1995. godine u selu Kesten na Ozrenu zarobili grupu od oko 50 vojnika VRS.

U prvom dijelu iskaza svjedok je naveo da su ga pripadnici 2. čete njegovog bataljona tog dana obavijestili da u selu Kesten drže oko 50 zarobljenih neprijateljskih vojnika. Po dobivanju te informacije svjedok je, kako tvrdi, pozvao komandanta 328. brigade Fuada Zilkića i zatražio da se obezbijedi kamion kojim bi se zarobljenici prevezli na mjesto predviđeno za okupljanje zatvorenika, koje se nalazilo "negdje kod Zavidovića". Zilkić mu je naredio da lično ode u Kesten i pobrine se da se sve "odradi vojnički", odnosno po propisima, i obećao mu da će u međuvremenu poslati kamion, te o svemu obavijestiti vojnu policiju i pretpostavljenu komandu 35. divizije.

Po dolasku u Kesten, njegov zamjenik koji je već bio u selu ga je obavijestio da pripadnici 2. čete "imaju problema s Arapima koji nastoje uzeti zatvorenike". Takođe ga je izvijestio da je u nastojanju da zaštiti zarobljene pripadnike VRS, u jednom trenutku "bio prisiljen repetirati pušku" na jednog od Arapa.

Na pitanje tužitelja Derila Mandisa/Daryl Mundis da li su ti Arapi bili pripadnici odreda El Mudžahid svjedok je odgovorio da "nije siguran" pošto su svi bili odjeveni u prepoznatljivu arapsku odjeću, a pripadnici odreda El Mudžahid su, po njegovim saznanjima, nosili uniforme.

Prema optužnici protiv bivšeg komandanta Generalštaba Rasima Delića, pripadnici Armije BiH su 11. septembra 1995. godine u selu Kesten predali odredu El Mudžahid šezdesetak zarobljenih srpskih vojnika i civila, među kojima i tri žene. Zarobljenici su, kako se navodi, odvedeni u kamp odreda El Mudžahid u Gostovićima nakon čega im se gubi svaki trag, a pretpostavlja se da su mrtvi.

Nastavak iskaza ovog svjedoka zakazan je za ponedjeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 341

ODBAČENA ŽALBA: Draganu Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
TRAGOM FOTOGRAFIJE: Sudbina zatočenika logora El Mudžahid
IZLAZNA STRATEGIJA: Tribunalov "red vožnje" do kraja mandata
OMETANJE PRAVDE: Osuđenom za Srebrenicu sudiće se i za nepoštovanje suda