HomeZA SPAS PREŽIVJELIH IZ ŽEPE I SREBRENICE
Ismet Alija, nekadašnji načelnik Odjeljenja za operativno planiranje na komandnom mjestu Armije BiH u Kaknju, tvrdi da je Generalštab Armije BiH u ljeto 1995. godine naredio opsežne operacije na svim ratištima kako bi se pomoglo preživjelima iz Žepe i Srebrenice kada to već “nisu uradili oni koji su trebali”

Ismet Alija, svjedok na suđenju Rasimu DelićuIsmet Alija, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

“Odred El Mudžahid nije bio u sistemu komandovanja i rukovođenja Armije BiH”, tvrdi Ismet Alija, nekadašnji načelnik Odjeljenja za operativno planiranje na komandnom mjestu Armije BiH u Kaknju. Prema njegovom svjedočenju na suđenju Rasimu Deliću, mudžahedini su donosili odluke samostalno, a jednom kada bi nešto odlučili “niko im više ništa nije mogao”.

Svjedok je u glavnom ispitivanju naveo da je Odjeljenje za operativno planiranje svakodnevno pratilo situaciju na ratištu putem izvještaja koji su stizali u centar. Na osnovu podataka koje su slale potčinjene jedinice rađeni su sedmični i mjesečni planovi za izvođenje borbenih dejstava.

U jednom od takvih izvještaja, koji je optužba uvela u spise, navodi se da je “odred El Mudžahid glavni nosilac predstojećeg zadatka”. Na pitanje sudije Harhofa/Hahoffa da li to znači da je odred El Mudžahid bio “vodeća snaga” u 35. diviziji, svjedok je odgovorio odrečno navodeći da je riječ o “pojedinačnom slučaju”. Nešto kasnije je ipak naveo da ne zna koliko često su takvi zadaci povjeravani odredu El Mudžahid.

Komentarišući jedan od dokumenata optužbe koji se odnosi na operacije Armije BiH na vozućko-ozrenskom ratištu u ljeto 1995. godine, svjedok je naveo da je on napisan nakon što je izvršen genocid u Žepi i Srebrenici. Generalštab Armije BiH je donio odluku da se na kompletnom ratištu poduzmu borbene operacije kako bi se omogućilo preživjelima iz Žepe i Srebrenice da se spasu kad to, kako je kazao svjedok, nisu uradili oni koji su to trebali. A to su, po njemu, bili pripadnici Holandskog bataljona mirovnih snaga UN koji su “umjesto da im pomognu i zaštite” omogućili agresoru “da ih pokolje i pobije i tako počini najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata”.

Predsjedavajući sudija Bakone Moloto je nakon ovih riječi prekinuo svjedoka obrativši se tužiteljici Lori/Laurie Sartorio sa zahtjevom da “pokuša kontrolisati svog svjedoka”.

Suđenje se nastavlja unakrsnim ispitivanjem svjedoka od strane odbrane Rasima Delića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 339

KONAČNA PRESUDA: Sefer Halilović je i pravosnažno nevin
NEOBAVJEŠTENI: Kada je UNPROFOR saznao za srebrenički masakr?
KAD PODBACE UN: Zašto su mudžahedini bili nosioci borbenog zadatka
CRTANJE KARATA: Kako je Prlić potezom olovke podijelio BiH
PRIZNAO PA SE POKAJAO: Zelenović vjeruje da bi bolje prošao u Sarajevu