HomeISPITIVANJE RATNIH ZAROBLJENIKA
Na suđenju Rasimu Deliću svjedoči nekadašnji operativac Službe bezbjednosti Trećeg korpusa Armije BiH koji je 1995. godine u više navrata ispitivao zarobljene srpske vojnike među kojima su bila i trojica pripadnika VRS koje su zarobili mudžahedni tokom operacije Armije BiH na Vozući

Edin Šarić, svjedok na suđenju Rasimu DelićuEdin Šarić, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Suđenje generalu Rasimu Deliću nastavljeno je svjedočenjem Edina Šarića, nekadašnjeg operativca kontra-obavještajnog odsjeka Službe bezbjednosti Trećeg korpusa Armije BiH koji je 1995. godine u više navrata ispitivao ratne zarobljenike. Pored ostalih, ispitao je i trojicu pripadnika VRS - Krstana Marinkovića, Velibora Trivičevića i Branka Šimića - koje su tokom operacije Armije BiH na Vozući zarobili mudžahedini. Prema njihovim ranijim svjedočenima u ovom predmetu, sva trojica su nakon zarobljavanja na razne načine mučeni i zlostavljani u logoru odreda El Mudžahid u Gostovićima kraj Zavidovića.

Svjedok je u glavnom ispitivanju naveo da je neprovjerene priče o mudžahedinima koji su se borili na strani Armije BiH čuo 1993. godine, ali je zvaničnu potvrdu o njihovom postojanju dobio tek po stupanju na dužnost u Trećem korpusu. Kaže da ga nisu mnogo zanimali pošto je njegov posao bio isključivo vezan za ispitivanje ratnih zarobljenika iz redova srpsko-crnogorskih snaga. Za prikupljanje podataka o mudžahedinima je, kako je naveo, bio zadužen njegov nadređeni Osman Vlajčić.

Optužba je tokom ovog izkaza u dokaze uvela niz zapisnika sa ispitivanja ratnih zarobljenika koja su se, prema svjedokovim tvrdnjama, odvijala u prostorijama KP doma u Zenici. Zapisnici ukazuju da su neki od zarobljenika - prije nego što su dovedeni u zatočenički centar Armije BiH u Zenici - izvjestan period proveli u zarobljeništvu mudžahedina. Optužba nastoji da dokaže da su zapisnici prosljeđivani Upravi bezbjednosti Generalštaba Armije BiH te da je general Delić bio upoznat sa njihovim sadržajem.

Svjedok je naveo da je sve izvještaje o ispitivanju ratnih zarobljenika prosljeđivao svom nadređenom u Kontra-obavještajenom odsjeku koji ih je zatim prosljeđivao dalje prema Upravi bezbjednosti. Napomenuo je, međutim, da je u tom procesu vršena selekcija informacija koje su na koncu proslijeđene u Generalštab.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju ukazivala da se ni u jednom od pokazanih dokumenata ne navodi da su zarobljenici mučeni ili zlostavljani što je svjedok potvrdio navodeći da bi u suprotnom “sasvim sigurno” to naveo u svojim izvještajima.

Detalji o sadržaju pokazanih zapisnika sa ispitivanja ratnih zarobljenika su ostali nedostupni javnosti pošto je svjedok iskaz dao na osnovu izjave koju je početkom ove godine dao istražiteljima tužilaštva i koja je u cjelosti uvedena u dokaze protiv bivšeg komandata Generalštaba Armije BiH Rasima Delića.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 344

FAUSTO POCAR: Planovi za drugi život Haškog tribunala
"RADNO MESTO" POTOČARI: Prebrojavanje autobusa u periodu genocida
MUDŽAHEDINI: Glasine koje su ulijevale strah
NEPOŠTOVANJE SUDA: Optužnice za nevoljne svedoke