HomeNEPRIJAVLJENI ZLOČINI
Svjedok optužbe Muris Hadžiselimović tvrdi da Okružnom vojnom tužilaštvu u Zenici u periodu od 1993. do 1996. godine nije podnesena nijedna krvična prijava za zločine mudžahedina na području Zavidovića

Muris Hadžiselimović, svjedok na suđenju Rasimu DelićuMuris Hadžiselimović, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Glavni tužilac Zeničko-dobojskog kantona Muris Hadžiselimović tvrdi da Okružno vojno tužilaštvo u Zenici u periodu od 1993. do 1996. godine nije primilo nijednu krivčnu prijavu vezanu za zločine mudžahedina na području Zavidovića.

Hadžiselimović je 1995. godine obavljao dužnost zamjenika okružnog vojnog tužioca u Zenici u čijoj nadležnosti se, između ostalog, nalazilo i šire područje Zavidovića na kojem su, po optužnici, pripadnici odreda El Mudžahid počinili zločine za koje se po načelu komandne odgovornosti tereti general Rasim Delić.

Svjedok svoje tvrdnje temelji na izvještaju koji je pripremilo tužilaštvo Zeničko-Dobojskog kantona, a koji je optužba putem njegovog svjedočenja uvrstila u dokaze. Prema tom izvještaju, sačinjenom na osnovu uvida u arhive zeničkog vojnog tužilaštva, za zločine u Bikošima, Malinama i drugim mjestima u Srednjoj Bosni počinjene nad vojnicima i civilima hrvatske i srpske nacionalnosti nije podnesena nijedna krivična prijava.

Na pitanje sudije Harhofa/Harhoff zašto, po njegovom mišljenju, u pregledanoj dokumentaciji nije evidentiran nijedan od slučajeva releventih za optužnicu protiv generala Delića – svjedok je odgovorio ne zna, te da je za ubistva u pomenutim mjestima prvi put čuo od istražitelja Tribunala.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju osporavala nalaze i zaključke izvještaja Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona ukazujući na dokumente koji pokazuju da su krivične prijave podnošene u mnogo većem broju nego što se spominje u tom izvještaju, te da su neki slučajevi koji se odnose na zločine mudžahidina i procesuirani.

Pošto je svjedok u glavnom svjedočenju izričito tvrdio da su sve krivične prijave koje su stigle u ured vojnog tužioca unesene u dokumentaciju, odbrana je ukazala da je u jednom od pregledanih arhiva pronađena kutija sa 22 neubilježena slučaja. Svjedok je odgovorio da je u tzv. unosnicima evidentirano sve izuzev sadržaja te jedne kutije u kojoj su pronađeni predmeti vezani za granatiranja Tešnja i Doboja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 345

RATNE RAZMJENE: "Jedan za jednog" ili "svi za sve"
RATNI RASPORED: Vozači kamiona u vrijeme genocida
RATNA PROPAGANDA: Neidentifikovani leteći proglas