Home"PUKE GLASINE" U IZVJEŠTAJIMA VIŠOJ KOMANDI
Bivši pripadnik Službe bezbjednosti Armije BiH potvrdio da je u julu 1995. godine znao da je odred El Mudžahid pripadnicima Armije zabranjivao pristup zarobljenicima koje je držao u svom logoru. Odbrana ukazuje na suprotne primjere i tvrdi da su u izvještaje vojne službe bezbjednosti često ulazile "puke glasine"

Ekrem Alihodžić, svjedok na suđenju Rasimu DelićuEkrem Alihodžić, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Ekrem Alihodžić je od kraja marta do sredine avgusta 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika komandanta Trećeg korpusa Armije BiH za poslove bezbjednosti. Svjedočeći na suđenju generalu Rasimu Deliću potvrdio je da je u julu 1995. godine, iz izvještaja podređenih službi bezbjednosti, raspolagao saznanjima da pripadnici odreda El Mudžahid drže ratne zarobljenike u svojim zatvorima, kao i da su "pojedinci iz tog odreda" pripadnicima službi bezbjednosti Trećeg korpusa Armije BiH zabranjivali pristup zatvorenicima.

Na osnovu dokumenta koje mu je predočila optužba svjedok je potvrdio da su su takve informacije prosljeđivane nadređenoj Upravi vojne bezbjednosti Generalštaba. Nije, međutim, mogao sa sigurnošću odgovoriti da li su ti izvještaji upućivani u sjedište Uprave u Sarajevu ili na istureno komandno mjesto u Kaknju. "Ne bih želio da nosim grijehe, ni prema sebi ni prema bilo kome u ovom sudu", rekao je.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju ukazivala da su zločine koji se pripisuju odredu El Mudžahid počinili pripadnici drugih arapskih grupa koje su djelovale na tom području.
Na nekim od dokumenata koji su prosljeđivani Upravi vojne bezbjednosti, a u kojima se spominju incidenti sa mudžahedinima, naznačeno da se o tome „ne govori izvan službe“. Svjedok, međutim, nije mogao reći ko je takve upute dopisivao.

Svjedoku je, takođe, pokazan dokument koji ukazuje da su pripadnici Službe vojne bezbjednosti 35. divizije Trećeg korpusa 25. jula 1995. godine obavili nekoliko informativnih razgovora sa ratnim zarobljenicima koji su bili u zatvorima odreda El Mudžahid te da su takve informacije takođe prosljeđivane Upravi bezbjednosti.

U jednom od dokumenta koji su predočeni svjedoku opisuje se incident u kojem je neimenovani pripadnik odreda El Mudžahid upao u komandu 35. divizije tražeći poimenice jednog od vojnika Armije BiH prijeteći da će ga "zaklati" jer je Hrvat. Na osnovu tog incidenta, navodi odbrana, uskoro se proširila glasina kako pripadnici odreda žele "poklati sve Hrvate i Srbe" u redovima Armije BiH, a takva informacija se našla i u jednom od dokumenta proslijeđenih nadređenim službama.

Svjedok se složio da je suština opisanog incidenta u izvještaju višoj komandi u potpunosti promijenjena. Na zahtjev Delićeve braniteljice Vasvije Vidović da prokomentariše tezu da su u izvještaje službi bezbjednosti često ulazile "puke glasine" svjedok je odgovorio riječima da je i "cijeli rat počeo zbog glasina".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 346

KOMANDNA ODGOVORNOST: Hadžihasanović i Kubura između slobode i duple kazne
PRIKRIVANJE DOKAZA: Kako su nestale slike zločina u Srebrenici
BUNILO ILI POLUSAN: Deset dana u zatočeništvu mudžahedina
SLUČAJ LJUBOTEN: Završen dokazni postupak optužbe na prvom "makedonskom suđenju"