HomeDANI KOJIH SE PREŽIVJELI NE ŽELE SJEĆATI
Zaštićeni svjedok optužbe opisao šta je doživio tokom desetak dana provedenih u zatočeništvu mudžahedina u drugoj polovini septembra 1995. godine iako se tog vremena “bunila” već odavno “ne želi sjećati”

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Zaštićeni svjedok optužbe na suđenju generalu Rasimu Deliću je nekadašnji pripadnik VRS koji se zajedno sa desetak svojih saboraca predao pripadnicima Armije BiH na Ozrenu u septembru 1995. godine. Nakon zarobljavanja odvezeni su u kamp mudžahedina gdje su bili zatočeni desetak dana, a potom predani vojnoj policiji Armije BiH koja ih je transportovala u Zenicu.

Optužba je uvela u dokaze izjavu koju je svjedok dao istražiteljima tužilaštva 2000. i 2001. godine u Banjaluci, a nakon toga mu je postavila nekoliko pitanja o ranije prikazanom snimku iz mudžahedinskog logora. S obzirom da su za ovog svjedoka određene zaštitne mjere identiteta i lika, taj dio sjednice je bio zatvoren za javnost.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je rekao da su dani provedeni u zatočeništvu u logoru mudžahedina protekli u poptunom “bunilu”. Opisao je kako su ih mudžahedini zatvorili u sobu jedne polurazrušene kuće gdje su, ruku i nogu zavezanih žicom, ostavljeni da leže nekoliko dana. “Bili smo polomljenih rebara, bosi i krvavi”, rekao je. Nakon toga, mudžahedini su im nekoliko puta dozvolili da izađu van, ali bi svaki put morali držati oborenu glavu tako da, kako je objasnio, nije mnogo vidio.

Svjedok je naveo da su u sobi u koju su zatvoreni zatekli još trojicu ili četvoricu zarobljnih pripadnika Ozrenske jedinice VRS. Izgledali su, kaže, potpuno izbezumljeno. Jedan od njih mu je rekao kako mudžahedini izvode zarobljenike van a potom ih “masakriraju i ubijaju”. Iako je potvrdio da lično nije vidio nijedno ubistvo svjedok je uvjeren da je takva sudbina zadesila tu četvoricu zarobljenika.

Osim njih, na spratu iste kuće svjedok je, kako tvrdi, vidio “još desetak zatočenika”. Iako ne zna ko su i šta se s njima dogodilo pretpostavlja da su u jednom trenutku izvedeni i pogubljeni nedaleko od kuće u kojoj su bili zatočeni.

Zajedno sa preostalim zatvorenicima iz logora svjedok je krajem septembra 1995. godine predan vojnoj policiji Armije BiH. Transportovani su u zatvor u Zenici a nakon nekog vremena svi su razmijenjeni. Ni danas kada se na ulici susretne sa nekim od tih ljudi ne razgovara o vremenu koje su proveli u zarobljeništvu mudžahedina jer, kako je u jednom trenutku naveo, tog perioda svog života se “ne želi sjećati”.

Suđenje se nastavlja sutra iskazom novog svjedoka optužbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 346

KOMANDNA ODGOVORNOST: Hadžihasanović i Kubura između slobode i duple kazne
PRIKRIVANJE DOKAZA: Kako su nestale slike zločina u Srebrenici
BUNILO ILI POLUSAN: Deset dana u zatočeništvu mudžahedina
SLUČAJ LJUBOTEN: Završen dokazni postupak optužbe na prvom "makedonskom suđenju"