HomeNIJE "ZVANIČNO ZNAO" ALI JE VIDIO I ČUO
Posljednji ovogodišnji svjedok optužbe na suđenju generalu Rasimu Deliću “zvanično nije znao” ni za odred El Mudžahid ni za pripadnike drugih arapskih grupa u srednjoj Bosni ali je o njima čuo, a i sam ih je vidio septembra 1995. u selu Kesten. Suđenje se nastavlja 15.januara naredne godine, nakon zimske pauze u radu Tribunala

Muhamed Omerašević, svjedok na suđenju Rasimu DelićuMuhamed Omerašević, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Muhamed Omerašević, nekadašnji zamjenik komandanta Petog bataljona 328. brdske brigade Armije BiH je bio očevidac događaja u selu Kesten 11. septembra 1995. godine kada su, po optužnici, pripadnici odreda El Mudžahid odveli grupu od oko pedesetak zarobljenih srpskih vojnika kojima se nakon toga gubi svaki trag.

Optužba je u dokaze uvela pisanu izjavu svjedoka i nije postavljala dalja pitanja, dok je odbrana u kratkom unakrsnom ispitivanju ukazivala da je zarobljene srpske vojnike iz sela Kesten odvela neka druga grupa arapskih ratnika, a ne odred El Mudžahid.

Svjedok je naveo da “zvanično nije znao” ni za odred El Mudžahid ni za druge arapske skupine na tom području, ali da je o njima “čuo od drugih”. Jedino u što je siguran, kako je naveo, jeste da komanda brigade “nije imala nikakvu nadležnost” nad njima.

Opisujući događaje od 11. septembra svjedok je naveo da je po zarobljavanju srpskih vojnika naredio komandiru čete Ismetu Šogolju da napravi njihov popis. Nije, međutim, siguran da li je taj popis ikada završen pošto je u selo u međuvremenu pristigla grupa arapskih ratnika koja je tražila da preuzme zarobljenike.

Dolazak mudžahedina je, kako tvrdi, uočio sa isturenog komandog mjesta koje se nalazilo na jednom brežuljku odmah pored Kestena. Po povratku u selo zatekao je komandira čete u svađi sa četvoricom ili petoricom arapskih ratnika koji su zatim zarobljenike odveli prema selu Krčevine, udaljenom oko dva kilometra od Kestena.

Iako nije mogao sa sigurnošću reći da li se radilo o pripadnicima odreda El Mudžahid ili o nekoj drugoj grupi stranih ratnika, svjedok je naveo da su njegovi vojnici nekoliko dana prije početka operacije na Ozrenu, u obližnjem selu Borovnice, primijetili skupinu mudžahedina koji su se po ponašanju razlikovali od ostalih jer su “pušili i pili pivo”. Pričalo se, kazao je, da su to Kurdi.

Tokom svog iskaza svjedok je, između ostalog, potvrdio da je ispred sela susreo vojnike Armije BiH sa tri zarobljene žene srpske nacionalnosti. Naredio im je, tvrdi, da ih sprovedu u selo Mariće gdje se nalazila komadna bataljona. Kasnije je, međutim, obavješten da je grupa mudžahedina presrela vojnike i otela zarobljene žene.

Ovo je posljednje svjedočenje na suđenju generalu Deliću u ovoj godini. Suđenje se nastavlja 15. januara 2008. godine, nakon zimske pauze u radu Tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 347

PRESUDA: 33 godine za drugu rundu terora nad Sarajevom
GOVOR PRIJETNJI: Moralno opravdanje za kolektivno nasilje
PREŽIVJELI: Lomača u Stupnom Dolu
OPROŠTAJ KARLE DEL PONTE: Razočarana, ali ne i poražena