HomeOD HUMANITARNOG RADNIKA DO MUDŽAHEDINA
Ajman Avad, posljednji svjedok optužbe na suđenju bivšem komandantu Armije BiH Rasimu Deliću, koje je zbog “posebnih okolnosti” privremeno izmješteno iz haške u sudnicu Državnog suda BiH, opisao svoj put od studenta medicine i humanitarnog radnika do mudžahedina

Aiman Awad, posljednji svjedok optužbe na suđenju Rasimu DelićuAiman Awad, posljednji svjedok optužbe na suđenju Rasimu Deliću

Ajman Avad/Aiman Awad, bivši prevodilac u odredu “El Mudžahid” na suđenju nekadašnjem komandantu Generalštaba Armije BiH Rasimu Deliću kaže da je taj odred izvodio koordinirane akcije sa jedinicama Armije BiH, izuzev u situacijama kada bi procijenili da “nema elemenata za uspješan napad”.

“Nismo bili ni HVO ni VRS”, rekao je svjedok u prvom dijelu svog svjedočenja koje se održava u sudnici Državnog suda BiH u Sarajevu pošto mu je nedavnom odlukom vlasti te zemlje oduzeto bosanskohercegovačko državljanstvo te nije bilo uslova da se njegovo saslušanje obavi u Hagu gdje se, inače, vodi postupak protiv generala Delića. “Ljudi su došli u BiH da se bore, a ne da piju kafu i šetaju”, objasnio je.

Avad je potvrdio da je taj odred bio pod komadnom Trećeg korpusa Armije BiH od avgusta 1993. godine do kraja rata u BiH. Tako je, prema njegovim riječima, odlučio Generalštab Armije BiH po zahtjevu grupe od oko stotinjak stranih ratnika koje su predvodili Abu Haris i Abu Mali. “Željeli su riješiti status bosanskih boraca koji su napustili svoje jedinice u sastavu Armije BiH kako bi se pridružili mudžahedinima i legalizovali borbu stranih ratnika u BiH da bi se razlikovali od ostalih “slobodnih strijelaca” koji su se borili u BiH”, naveo je svjedok.

Tužilaštvo je prikazalo video snimak sa ceremonije u kampu mudžahedina u Mehuriću iz avgusta 1993. godine na kojoj je odred proglašen jedinicom Armije BiH. Toj ceremenoji su, kako se vidi na snimku, prisustvovali i tadašnji i budući komandanti Trećeg korpusa Armije BiH Mehmed Alagaić i Sakib Mahmuljin.

Avad, inače pripadnik odreda El Mudžahid od njegovog osnivanja do kraja rata u BiH, tvrdi da je njegov jedini posao bilo prevođenje. “Formalno” mu je bila dodijeljena i funkcija pomoćnika komandanta za bezbjednost ali se tim poslom, kako tvrdi, nikada nije bavio pošto ga “nije ni znao raditi”.

Opisujući svoj put od Sirije, odakle inače potiče, do BiH Avad je naveo da je od 1982. do početka rata živio u Hrvatskoj, neko vrijeme u Zagrebu a potom i u Rijeci, gdje je studirao medicinu i fizijatriju. Po izbijanju sukoba na prostoru bivše Jugoslavije uključio se u rad humanitarne organizacije “Muvafak” koja ga je u januaru 1993. godine poslala u Zenicu da “prikuplja podatke” o humanitarnim potrebama tamošnjeg stanovništva.

Odluku da “uzme oružje”, kaže, donio je nakon jednog incidenta u aprilu 1993. godine kada su ga u Zenici presreli vojnici HVO i “izvrijeđali” iako im je rekao da se bavi humanitarnim radom. Priključio se grupi od desetak stranih ratnika iz Libije, Alžira, Maroka, Egipta, Jordana i još nekih arapskih zemalja.

Svjedočenje Ajamana Avada, inače posljednjeg svjedoka optužbe na suđenju Rasimu Deliću, biće nastavljeno i tokom vikenda.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 353

POSEBNE OKOLNOSTI: Kad svjedok neće sudu, onda će sud svjedoku
UKLANJANJE TRAGOVA: Transport leševa pod pratnjom službenog lica
ŠEŠELJ ILI TUĐMAN: Ko je uzbunio i pobunio Srbe u Hrvatskoj?