HomePREUZIMANJE ZAROBLJENIKA IZ LOGORA MUDŽAHEDINA
Bivši pripadnik vojne policije Trećeg korpusa Armije BiH, koji je na suđenju Rasimu Deliću svjedočio o preuzimanju ratnih zarobljenika od odreda El Mudžahid, tvrdi da na njima “nije bilo vidljivih tragova zlostavljanja”

Zakir Alispahić, svjedok na suđenju Rasimu DelićuZakir Alispahić, svjedok na suđenju Rasimu Deliću

Zakir Alispahić, bivši pripadnik bataljona vojne policije Trećeg korpusa Armije BiH je u dva navrata u septembru 1995. godine učestvovao u preuzimanje srpskih vojnika i civila koji su bili u zarobljeništvu odreda El Mudžahid. Ni u jednom od ta dva slučaja, kako je tvrdio u iskazu na suđenju generalu Rasimu Deliću, nije primijetio tragove zlostavljanja na zarobljenicima niti su mu oni rekli da su na bilo koji način maltretirani.

Ova dva slučaja svjedok je detaljno opisao u izjavama koje je dao istražiteljima tužilaštva 2005. i 2007. godine. Pošto su te izjave uvrštene u dokaze protiv bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH, optužba nije imala pitanja za ovog svjedoka.

U kratkom unakrsnom ispitivanju svjedok je naveo da su u prvom spomenutom slučaju u pitanju bile tri žene srpske nacionalnosti koje su zarobljene u septembru 1995. godine i nakon toga odvedene u bazu odreda El Mudžahid smještenoj u zgradi nekadašnje fabrike “Vatrostalno” kod Zavidovića. U trenutku preuzimanja, naveo je, na njima “nije bilo vidljivih tragova zlostavljanja”. Na njegov upit da li su u zatvoru mudžahedina bile maltretirane žene su mu, tvrdi, odgovorile odrečno.

Isto se ponovilo i prilikom preuzimanja desetak zarobljenih vojnika VRS. Na rutinsko pitanje o eventualnom zlostavljanju od strane mudžahedina svi su mu, kako tvrdi, odgovorili da “nije bilo nikakvog maltretiranja”. Naveo je, takođe, da je sa barem dvojicom od njih kasnije obavio i informativne razgovore, ali da zarobljnici ni tada nisu spominjali mučenja ili zlostavljanja.

Na pitanje Delićevog branitelja Nikolasa Robsona/Nicholas da li ikada učestovvao u istrazi nekog zločina koji su počinili pripadnici odreda El Mudžahid svjedok je odgovorio da nije jer “nije bilo ni razloga”. Između ostalog je naveo da je sa odredom El Mudžahid imao “ograničenu saradnju”, odnosno da je u njihovu bazu odlazio samo kada bi mu to bilo naređeno.

Suđenje se nastavlja sutra iskazom novog svjedoka optužbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 346

KOMANDNA ODGOVORNOST: Hadžihasanović i Kubura između slobode i duple kazne
PRIKRIVANJE DOKAZA: Kako su nestale slike zločina u Srebrenici
BUNILO ILI POLUSAN: Deset dana u zatočeništvu mudžahedina
SLUČAJ LJUBOTEN: Završen dokazni postupak optužbe na prvom "makedonskom suđenju"