HomeODBRANA: TRAJKOVSKI NAREDIO NAPAD NA LJUBOTEN
Šestog dana unakrsnog ispitivanja vojnog eksperta optužbe Viktora Bezručenka odbrana Ljubeta Boškoskog sugerisala da je napad na Ljuboten 12. avgusta 2001. godine naredio tadašnji predsednik Makedonije Boris Trajkovski. Bezručenko odgovara da "nije video dokument sa potpisom predsednika koji bi to potvrdio"

Viktor Bezruchenko, svjedok na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu TarčulovskomViktor Bezruchenko, svjedok na suđenju Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom

Branilac Ljubeta Boškoskog je šestog dana unakrsnog ispitivanja vojnog veštaka optužbe Viktora Bezručenka sugerisao da je napad na Ljuboten 12. avgusta 2001. godine naredio tadašnji makedonski predsednik Boris Trajkovski. Da bi potvrdio svoju tezu, branilac je Bezručenku predočio niz dokumenata, između ostalih i izjavu koju je istražiteljima tužilaštva dao bivši makedonski ministar odbrane Vlado Bučkovski.

U toj izjavi Bučkovski sugeriše da je predsednik Trajkovski "bio ponižen" nakon zasede u kojoj je poginulo 8 makedonskih vojnika 10. avgusta 2001. pa je smatrao da je taj događaj "odlična prilika da pokaže svoj autoritet i odnese vojnu pobedu" pre potpisivanja Ohridskog mirovnog sporazuma 13. avgusta 2001. godine. Ohridskim sporazumom su zvanično okončana neprijateljstva između makedonskih snaga bezbednosti i Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) makedonskih Albanaca.

U drugom predočenom dokumentu se opisuje da je predsednik bio u "mračnom raspoloženju" zbog "napredovanja ONA". Po mišljenju osobe koja je to izjavila a čiji je identitet ostao zaštićen, predsednik je smatrao da će Ohridski sporazum biti prihvaćen u Parlamentu samo ako "vojska i policija odgovore na napredovanje ONA".

Bezručenko je odgovorio da "nije video nijedan dokaz sa potpisom predsednika koji potvrđuje da je bio umešan u događaje u Ljubotenu". Kada ga je branilac optužio da je "bio svestan uloge Trajkovskog u napadu na Ljuboten ali je tu činjenicu sakrio u svom ekspertskom izveštaju", Bezručenko je rekao da bi onda "morao da zna kako je Trajkovski učestvovao u akciji i koji dokazi to potvrđuju". Ono što, po svedoku, nedostaje u tezi odbrane jeste "veza između osećaja poniženja koji je predsednik imao i konkretnog naređenja" na koje on nije naišao u pripremama za izveštaj.

Po braniocu, o učesću Trajkovskog u napadu na Ljuboten svedoče izveštaji koje su sastavili visoki oficiri makedonske vojske, u kojima se navodi da "niko nije smeo da zna za akciju koja je, po naređenju predsednika, trebalo da počne 11. avgusta 2001. u 4:30 ali nije, iz nepoznatog razloga". Gledano lingvistički, primetio je Bezručenko, ta izjava je (na engleskom jeziku) "napisana u konjuktivu koji ukazuje na pretpostavke a ne na činjenice".

Unakrsno ispitivanje Viktora Bezručenka nastaviće se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 341

ODBAČENA ŽALBA: Draganu Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
TRAGOM FOTOGRAFIJE: Sudbina zatočenika logora El Mudžahid
IZLAZNA STRATEGIJA: Tribunalov "red vožnje" do kraja mandata
OMETANJE PRAVDE: Osuđenom za Srebrenicu sudiće se i za nepoštovanje suda