HomeODBRANA SPORI NEPRISTRASNOST EKSPERTA TUŽILAŠTVA
Odbrana tvrdi da je vojni veštak optužbe Viktor Bezručenko sugerisao tužilaštvu kako da "izgradi slučaj protiv Ljubeta Boškoskog". Bezručenko je određen za "eksperta optužbe zato što se njegovi stavovi u potpunosti poklapaju sa navodima optužnice" protiv Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog, smatra branilac

Viktor Bezruchenko, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana TarčulovskogViktor Bezruchenko, svjedok na suđenju Ljubeta Boškoskog i Johana Tarčulovskog

Branilac Ljubeta Boškoskog je trećeg dana unakrsnog ispitivanja vojnog eksperta tužilaštva Viktora Bezručenka/Bezruchenko nastojao da dovede u pitanje njegovu nepristrasnost. Tvrdio je, naime, da ga je tužilaštvo angažovalo da napiše ekspertski izveštaj o prirodi konflikta u Makedoniji zato što se "njegovi stavovi u potpunosti poklapaju sa navodima optužnice" za nezakonit napad na selo Ljuboten, kod Skoplja.

Pre nego što je počeo rad na ekspertskom izveštaju, Bezručenko je 2004. godine napisao analizu knjige Ljubeta Boškoskog Moja borba za Makedoniju. U toj analizi, kako je predočio branilac, opisuje Boškoskog kao "konfliktnu ličnost u stalnom sukobu sa albanskim partijama i međunarodnom zajednicom" i "radikalnog nacionalistu i zagovornika vojne opcije". Bezručenko je dalje naveo da se Boškoski u medijima predstavljao kao "brat Ljube koji rešava nacionalne probleme", ima "stav vojnog komandanta i izdaje uputstva policijskim jedinicama na terenu".

Ta analiza je, po odbrani, bila "sugestija istražiteljima tužilaštva kako da izgrade slučaj protiv Ljubeta Boškoskog." Bezručenko je, tvrdi branilac i sam radio na istrazi u predmetu Ljuboten, tražio je relevantne dokumente od makedonskih vlasti i učestvovao u ispitivanju potencijalnih svedoka tužilaštva. A potom je, kada je suđenje počelo, ukazivao na značaj dokumenata koje je optužba predlagala kao dokaze.

Odbrana smatra da su te aktivnosti Bezručenka i njegov stav da je u Makedoniji postojao oružani konflikt doprineli da ga tužilaštvo "izabere" za vojnog veštaka. Akademsko znanje sa Vojnog instituta u Moskvi, gde je diplomirao ratne nauke 1980. godine, po odbrani nema uticaja na odluku optužbe da se angažuje kao eskpert.

Bezručenko je potvrdio da je radio na istrazi i da je pomagao tužilaštvu tokom suđenja ali je odbacio tvrdnju odbrane da je izabran za eksperta zbog "poznatog stava o oružanom sukobu u Makedoniji". Odgovorio je da "postojanje oružanog sukoba u Makedoniji nije javna tajna nego opšte mišljenje" koje nije imao samo on već i mnogi drugi.

Unakrsno ispitivanje Viktora Bezručenka biće okončano u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 340

BEZBEDNOSNA PROVJERA: Inspekcija na kapiji mudžahedinskog logora
BUBA U UHU: Šešelj sumnja da tužilaštvo šapuće odgovore svojim svedocima
"HUMANOST PA ODGOVORNOST": Dokazni postupak odbrane generala Pavkovića